
Zoveel stroom verbruikt je laptop per jaar
In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus is thuiswerk vandaag nog altijd een belangrijk middel. De laptop vormt daartoe een onmisbaar instrument. Maar hoeveel energie verbruikt het toestel en welk prijskaartje hangt daaraan vast?
Hoeveel je laptop verbruikt, hangt af van een brede waaier van factoren. Enerzijds is er de kracht van het toestel zelf en anderzijds de manier waarop je het gebruikt. Onder meer hoe je het toestel oplaadt, de schermhelderheid en de instellingen rond de slaapmodus beïnvloeden de energieconsumptie.
Wat de hardware betreft zijn vooral de processor en de grafische kaart grote slokoppen. Daarnaast speelt ook randapparatuur een rol. Gamers die hun toestel met een verlicht toetsenbord en uit de kluiten gewassen luidsprekers uitrusten, zullen natuurlijk een hoger factuurbedrag voor energie moeten ophoesten dan wie dagelijks maar een paar bladzijden tekst uittikt.
Laptop versus desktop
Energids.be, een initiatief van de Brusselse netbeheerder Sibelga, schat het verbruik van een laptop op 50 tot 100 watt per uur. Het verbruik op jaarbasis schommelt dan tussen 150 en 300 kilowattuur (kWh). Voor een complete desktop-pc, inclusief internetmodem, printer en luidsprekers ligt dat verbruik trouwens al snel 70% hoger. 600 kWh is in dat geval een realistische inschatting.
Van 50 tot 130 euro
Als we uitgaan van een jaarverbruik van 200 kWh, dan schommelen de energiekosten voor het dagelijkse laptopverbruik van een Antwerps gezin tussen ruim 50 euro en ruim 130 euro per jaar, afhankelijk van de gekozen energieleverancier.
Wie de verschillende spelers op de markt vergelijkt, kan de impact van het laptopverbruik op zijn gezinsbudget dus behoorlijk reduceren.
Een kleine kanttekening: energieleveranciers kennen via vergelijkingssites vaak stevige kortingen toe. Die verminderingen zijn er in verschillende vormen. Hoe lager het verbruik, hoe sterker het effect van de vaste kortingen ten opzichte van prijsverminderingen die de leverancier per verbruikt kilowattuur toekent. Bij een totaal gezinsverbruik van 3.500 kWh komt dus mogelijk een andere energieleverancier als goedkoopste uit de bus, dan wanneer je enkel rekening houdt met je laptopverbruik.
Tips voor een lager energieverbruik
Technologiesite Tweakers ging drie jaar geleden al eens na hoe je energiezuinig met je laptop kan omspringen. Dit zijn hun belangrijkste tips:
• Schakel toetsenbordverlichting uit, zeker als je zelden in slecht verlichte ruimtes of ‘s avonds werkt
• Pas ook de schermhelderheid en resolutie aan
• Windows heeft ‘batterijbesparing’, die je de mogelijkheid biedt om diverse energieverslindende functies uit te schakelen
• Laat je laptop sneller in slaapstand gaan
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

‘De Inspecteur’ van Radio 2 stelt vast dat energieleveranciers ook in coronatijden hun contracten aan huis proberen te slijten. De…

De energiesector lanceert op 1 november een gemeenschappelijk platform voor gegevensuitwisseling. Dat moet onder meer leid…

Vanaf 1 juli valt het sociale tarief weg voor ruim 400.000 gezinnen. Die huishoudens betalen dan het gewone commerciële tarief bij…

De energiemarkt blijft in brand staan. Op een maand tijd is onze energiefactuur nog eens 40 procent duurder geworden voor …