
Wat verandert er op 1 januari 2023?
Vanaf 1 januari 2023 wijzigt er opnieuw heel wat op energievlak. We zetten enkele belangrijke veranderingen op een rijtje:
Invoering capaciteitstarief
Het capaciteitstarief is een nieuwe berekening van een deel van de nettarieven. Voor klanten met een digitale meter wordt die bijdrage berekend op basis van het gemiddelde van hun gebruikspieken. Het andere deel van de nettarieven wordt nog steeds berekend op basis van het verbruik. Wie nog een klassieke meter heeft, betaalt het capaciteitstarief als een vast bedrag. Via volgende pagina bereken je de impact op jouw energiefactuur.
Afschaffing nachttarief
Bij de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 verdwijnt het onderscheid tussen het dag- en nachttarief voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog een apart tarief toekennen. We berekenden of je op die manier nog voordeel haalt uit het nachttarief in 2023.
Premie zonnepanelen Fluvius halveert
De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer). Vanaf 1 januari 2023 zal de premie 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro (dus bij ingebruikname/keuring vanaf 1 jan 2023). Vanaf 2024 daalt de premie verder. In 2021 en 2022 bedroeg de premie 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.
Premie thuisbatterij daalt vanaf 1 januari 2023 en wordt stopgezet op 1 april 2023
Natuurlijke personen die een thuisbatterij plaatsen en deze laten keuren/in gebruik nemen vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2023, komen in aanmerking voor volgende premie:
0 tot 4 kWh: 150 euro per kWh
4 tot 6 kWh: 125 euro per kWh
De maximale premie wordt bereikt bij 6 kWh en bedraagt 850 euro.
Voor ingebruikname/keuring vanaf 1 april 2023 stopt de premie volledig. De retro-actieve investeringspremie voor meermaals betaalde netkosten kan niet langer aangevraagd worden vanaf 1 januari 2023.
Aardgasaansluitingen bij verkavelingen, appartementsgebouwen of groepswoningbouwprojecten
Een aardgasdistributienetbeheerder mag geen aardgasaansluiting meer voorzien bij nieuwe grote verkavelingen, appartementsgebouwen of groepswoningbouwprojecten waarvan de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is aangevraagd sinds 1 januari 2021, behalve als het aardgas gebruikt wordt als bijverwarming in combinatie met een systeem op hernieuwbare energie dat de hoofdverwarming vormt of als het aardgas gebruikt wordt voor collectieve verwarming via warmtekrachtkoppeling.
Digitale meter op aanvraag gratis
De plaatsing van een digitale meter op aanvraag is vanaf 1 januari 2023 gratis. Momenteel kost dat nog 89 euro (incl. 21% btw).
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Inhoud
Meer lezen op onze blog

De prijs per kilowattuur (kWh) is een van de belangrijkste componenten van een elektriciteitsfactuur. Maar zijn er nog andere fact…

Nagenoeg maandelijks bieden energieleveranciers nieuwe tariefformules aan. Meestal beperkt de verandering zich tot een naa…

Ecopower rekent vanaf 1 januari kosten aan voor eigenaars van zonnepanelen en een terugdraaiende, analoge teller. De coöpe…

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter betalen vooralsnog geen netkosten op het injectietarief. De afrekening v…