
Sauna, jacuzzi of infraroodcabine: hoeveel verbruikt wellness bij je thuis?
Na een wandeling in de vrieskou even heerlijk opwarmen in de jacuzzi, sauna of infraroodcabine klinkt velen als muziek in de oren. Maar hoeveel stroom slurpen die wellnesstoepassingen bij je thuis op? Mijnenergie.be maakt de balans.
Jacuzzi
De ene jacuzzi is de andere niet. De isolatie speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Goed geïsoleerde toestellen houden het water langer warm, waardoor de energiefactuur minder snel oploopt. Daarnaast speelt ook de locatie van de jacuzzi een rol. Staat die beschut of onder een overkapping, dan koelt die trager af. Uiteraard treedt er tevens een verschil op, afhankelijk van de inhoud. De Nederlandse toeristenbond ANWB schat het dagelijkse verbruik om een standaardmodel met een inhoud van 1.200 liter op temperatuur te houden op ongeveer 6 kilowattuur. Dat is 1,97 euro per dag. Blijft het toestel het hele jaar door operationeel, dan betaal je aan het einde van de rit 717,23 euro. Al zal het uiteindelijke kostenplaatje sterk afhangen van de gebruiksfrequentie. Hoe vaker en langer de afschermkap eraf gaat, hoe hoger het energieverbruik.
Sauna
Een ontspannend dagje sauna, maar dan in je eigen huis. Klinkt goed, niet? Bovendien dichten velen de sauna gunstige gezondheidseigenschappen toe. Net als in een wellnessresort, zijn er ook voor de plaatsing thuis verschillende opties mogelijk. De bekendste en meest traditionele is de Finse sauna. In een Finse sauna verwarmt een kachel de lucht. De temperatuur ligt in een traditionele Finse sauna rond de 90 graden. Een gemiddelde Finse sauna verbruikt volgens verschillende fabrikanten ongeveer 8 kilowattuur per sessie, gebaseerd op een uur opwarmen en er een uur in plaatsnemen. Dan ben je 2,62 euro per saunasessie kwijt aan energiekosten. Geniet je driemaal per week van een saunasessie, dan betaal je jaarlijks 408,72 euro aan energiekosten.
Infraroodcabine
Wie de hitte van een traditionele sauna niet goed verdraagt, kiest misschien liever voor een infraroodsauna. Met lagere temperaturen creëer je hetzelfde ontspannende effect en dezelfde gezondheidsvoordelen. Omdat een infraroodsauna niet de lucht verwarmt, maar de objecten en mensen in de sauna, ligt het stroomverbruik veel lager dan bij een Finse sauna. De Nederlandse website apparaatverbruik.nl schat het verbruik van een infraroodsauna op 2,25 kilowattuur per uur, wat neerkomt op een kostenplaatje van 0,74 euro. Op jaarbasis, bij een gemiddelde van drie sessies per week, betaal je in dat geval 114,95 euro. Uiteraard geldt zowel voor de sauna als de infraroodcabine dat de grootte van de cabine en de materialenkeuze de verbruikskosten beïnvloeden. Je vraagt jouw verdeler bij de aankoop van dergelijke wellnessfaciliteit best altijd naar de impact van het toestel op de energiefactuur. [cta_box center]
Meer lezen op onze blog

Je betaalt in april gemiddeld 70 euro voor meer je stroom dan dat normaal het geval is. Dat stelt het Vlaams Energie- en Klimaatag…

SOLAR2024 noemt zich de partijpolitieke tolk van "de gedupeerde mensen die in Vlaanderen zonnepanelen hebb…

Luminus neemt Essent over in 2021: een strategische beslissing, maar wat verandert er voor jou, de klant? En verandert jouw energi…

Voor veel mensen vormt een verkwikkende douche het onmisbare ritueel om de dag aan te vatten. Hoe zalig dat douchemoment …