
Wat verandert er aan jouw energiefactuur in 2022?
Naar jaarlijkse traditie ziet de energiefactuur er in 2022 opnieuw anders uit.De wijzigingen situeren zich zowel inhoudelijk als op het vlak van tarifering. De gedaalde distributienettarieven, de verlengde uitbreiding van het sociaal tarief en de afschaffing van het stilzwijgend verlengen van slapende facturen vormen een opsteker in tijden van exuberant hoge energieprijzen.
-
Dalende distributienettarieven
De distributienettarieven zijn de tarieven die je betaalt om elektriciteit of aardgas tot bij je thuis te brengen. Ze nemen een grote hap uit de energiefactuur. Onder meer de beslissing van de Vlaamse Regering om een budget beschikbaar te stellen voor het opkopen van groenstroomcertificaten en de federale beslissing om openbaredienstverplichtingen te hervormen naar een bijzondere accijns leiden tot een daling van de distributienettarieven. Een gezin met een tweevoudige meter, een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kW betaalt nu gemiddeld 87 euro minder. Voor aardgas gaat het bij een doorsnee verbruik van 23.260 kWh om een daling van 18 euro.
-
Uitbreiding sociaal tarief en hogere tegemoetkoming
De federale regering heeft de uitbreiding van het sociaal tarief verlengd tot eind maart. Zowat een miljoen gezinnen betaalt nu automatisch een lagere energieprijs dan het marktaanbod. Toch stijgt ook het sociaal tarief onder invloed van de ongezien hoge marktprijzen. Voor elektriciteit gaat het om een stijging met gemiddeld 8,2 procent, bij aardgas gaat het om 10,5 procent. Na drie maanden volgt een nieuwe herziening.
-
Eenvoudigere energiefactuur
Een koninklijk besluit op initiatief van minister voor Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) stipuleert dat de energieleveranciers de informatie op hun factuur nu bundelen in vijf rubrieken en twee bladzijden. Dat moet het de consument gemakkelijker maken om prijzen te vergelijken en over te stappen naar een andere leverancier of tariefplan.
Lees ook: Ga hier na bij welke energieleverancier je vandaag het minst betaalt
-
Stilzwijgende verlenging slapende energiecontracten op de schop
Een slapend energiecontract is een contract dat niet meer beschikbaar is op de markt voor nieuwe klanten, maar dat de leverancier wel stilzwijgend verlengt voor bestaande klanten. Die contracten blijken soms zelfs tot 600 euro duurder dan het marktaanbod. Slapende verlengingsproducten zijn vanaf 1 januari 2022 verboden voor contracten van bepaalde duur en vanaf 1 maart 2022 voor contracten van onbepaalde duur. De leveranciers moeten hun contracten dus vervangen door actueel op de markt verkrijgbare contractformules.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

De federale regering heeft diverse maatregelen aangekondigd om de impact van de hoge energieprijzen voor de consument te b…

Zowel voor aardgas als voor elektriciteit bereiken de prijzen in juli 2021 een hoog prijsniveau. Energieregulator CREG adv…

Wanneer je van energieleverancier of tariefformule verandert, vangt jouw nieuwe contract standaard na ongeveer één maand a…

Eric Houtman, federaal ombudsman voor energie, pleit voor een betere consumentenbescherming door middel van een zogenaamd vangnetm…