
Openbaredienstverplichtingen op energiefactuur kost je jaarlijks 250 euro
Onze energiefactuur behoort tot de duurste van Europa, terwijl onze stroom meestal niet meer kost dan in andere landen. Hoe dat kan? Een Vlaams gezin betaalt jaarlijks gemiddeld 251,68 euro aan zogenaamde ‘openbaredienstverplichtingen’.
Energieregulator VREG bracht onlangs voor het eerst die ‘openbaredienstverplichtingen’ (ODV’s) in kaart. Die transparantie bleek broodnodig, want leveranciers en netbeheerders rekenen die ODV’s op verschillende plaatsen van je factuur door. Het totale aandeel op de energiefactuur is dan ook niet min. Verhoudingsgewijs bevat vooral de elektriciteitsfactuur hoge ODV-kosten. Op een gemiddelde elektriciteitsfactuur van 947,16 euro voor een gezin, zijn er ruim 250 euro aan openbaredienstverplichtingen. Voor aardgas is dat wel maar 26,74 euro op een jaarfactuur van 1.155,10 euro.
Tip: Besparen op je energiefactuur? Maak hier de vergelijking op basis van je verbruik.
Wat zijn openbaredienstverplichtingen?
Volgens de VREG gaat het om “uiteenlopende verplichtingen, opgelegd aan de distributienetbeheerders en energieleveranciers op de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. Ze zijn bedoeld als correcties op de vrije marktwerking, in het algemeen belang.”
Zoomen we er concreter op in, dan blijken er zowel ‘technische’, als ‘sociale’ als ‘ecologische’ openbaredienstverplichtingen te bestaan. De ecologische bevatten onder andere premies voor energiebesparing, de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s en de vergoeding voor groenestroomcertificaten.
De ODV-kosten voor de distributienetbeheerders zijn gegroepeerd onder de distributienettarieven op je energiefactuur (gemiddeld 168,69 euro voor elektriciteit of 17,81% van de totale factuur). De kosten verbonden aan de ODV’s van de energieleveranciers trekken dan weer de prijs van het onderdeel energiekosten omhoog (met 82,99 euro of 8,67%).
Verbruik beperken
Het kostenpercentage voor openbaredienstverplichtingen is wettelijk vastgelegd. Je kunt die zelf niet reduceren. Hoe minder je verbruikt, hoe minder ze je uiteraard kosten. Het enige aspect op de energiefactuur dat je zelf rechtstreeks kan beïnvloeden zijn de energiekosten. Dat is de reële prijs van de stroom die je aankoopt van de energieleverancier. Hoewel dat onderdeel in augustus slechts 29,10% van de totale energiefactuur bedroeg, bespaar je door een overstap naar een goedkopere energieleverancier al snel meer dan honderd euro. Wie de voor zijn woning meest lucratieve aanbieder voor elektriciteit en aardgas kiest, doet mogelijk zelfs tot 250 euro voordeel.
Tip: Vergelijk hier de goedkoopste energieprijzen en maak zorgeloos de overstap.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

De voorbije twee maanden stegen de consumentenprijzen voor energie al gemiddeld met ongeveer 10%. Als we op de recente evo…

Zowel voor aardgas als voor elektriciteit bereiken de prijzen in juli 2021 een hoog prijsniveau. Energieregulator CREG adv…

De Russische inval in Oekraïne heeft ook een grote impact op de aardgasprijzen. Maar verbruikt u zelf Russisch aardgas en …

De problemen rond de laattijdige facturatie voor energie zijn nog niet van de baan. Tot begin oktober ontving de Ombudsdie…