
Is de stroom van jouw zonnepanelen deze lente en zomer weer wat meer waard?
Energieleveranciers betaalden nog nooit zo weinig voor de stroom van jouw zonnepanelen. In april moet de consument vrede nemen met gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur. Bij een doorsnee verbruik betekent dat een habbekrats van 64,86 euro voor een volledige jaargang. Met de dagen met de meeste zonneschijnuren in aantocht mag het voor elke prosument wel wat meer zijn. Mijnenergie.be ging na of die hoop gerechtvaardigd is.
Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, ontvangt van zijn energieleverancier een vergoeding voor alle opgewekte stroom die hij niet meteen verbruikt. Dat zogenaamde injectietarief volgt de evoluties op de energiebeurzen: bij hoge marktprijzen betaal je hoge verbruikskosten, maar ontvang je ook een hoger injectietarief. Het omgekeerde geldt uiteraard evenzeer. Dat blijkt ook uit de curve die het injectietarief de voorbije jaren heeft getoond. Tijdens de energiecrisis betaalden leveranciers gemiddeld maar liefst 50 eurocent per kilowattuur of 1.081 euro op jaarbasis.
Lente- en zomereffect?
Tijdens de winter is het effect van het injectietarief uiteraard beperkt, maar nu de lente al even in het land is, neemt het belang ervan weer toe. Het slechte nieuws is dat het injectietarief niet noodzakelijk oploopt tijdens de lente en zomer. Het effect van maatschappelijke en geopolitieke factoren weegt doorgaans veel zwaarder door. Dat blijkt onder meer uit de felle schommelingen naar aanleiding van de coronacrisis, bij de Russische inval in Oekraïne en omwille van de spanningen in het Midden-Oosten. Het valt dus moeilijk te voorspellen of je echt meer zal ontvangen voor de stroom van jouw zonnepanelen. Blijven de energieprijzen laag, dan zit een gulle vergoeding er niet meteen aan te komen. Bovendien betalen de meeste leveranciers een variabele injectievergoeding. Dat betekent dat ze automatisch mee-evolueert met de marktprijzen. Bij de schaarse vaste injectietarieven, die onder meer Engie, Elegant en Mega aanbieden, blijft het toegekende kilowattuurtarief gedurende de volledige contractduur ongewijzigd. Je strijkt dan bijvoorbeeld bij Engie Easy Fixed amper 2,08 eurocent op voor jouw opgewekte stroom.
Hoog injectietarief en laag verbruikstarief combineren
Het spreekt voor zich dat het injectietarief zwaarder doorweegt bij gezinnen die grote hoeveelheden stroom op het net injecteren. Via een energievergelijker kan je nagaan hoe je het beste van twee werelden combineert: het hoogste injectietarief en het laagste verbruikstarief. Goed om te weten is dat de meeste energieleveranciers hun injectiecontract aan een verbruikscontract koppelen. Je kan ze dus niet bij twee verschillende aanbieders afsluiten. Bij Engie is dat wel mogelijk, maar daar staan extra abonnementskosten tegenover. [cta_box center]
Meer lezen op onze blog

Beschik je al over een digitale meter? Zo ja, dan kan je distributienetbeheerder de meterstand vanop afstand opnemen. Heb je nog e…

Mijnenergie.be, jouw vergelijkingsplatform voor energieprijzen, steekt in een nieuw jasje! De bedoeling van de nieuwe look? Jouw g…

Voor veel Belgische gezinnen was het de afgelopen maanden niet evident om de Meer lezen

Vanaf 1 juli valt het sociale tarief weg voor ruim 400.000 gezinnen. Die huishoudens betalen dan het gewone commerciële tarief bij…