
CREG stapt over naar vergelijkingsmethode gebruikt op mijnenergie.be
Vanaf november 2022 gebruiken de federale en alle gewestelijke energieregulatoren een uniforme methode om de geschatte jaarkost van contracten met een variabele prijs voor elektriciteit en aardgas te berekenen. Mijnenergie.be hanteert die methode al langer om de prijzen van energieleveranciers te vergelijken.
De methode, die al langer door mijnenergie.be wordt toegepast, houdt rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden, op basis van de laatst beschikbare prijsnoteringen op de energiebeurzen voor toekomstige leveringen. Hierdoor krijgt de consument een correctere rangschikking die hem helpt om het beste tariefplan te kiezen.
Energieregulatoren hanteerden voordien verschillende formules om hun tarieven voor elektriciteit en gas te vast te leggen. Zowel VREG (Vlaanderen), CWaPE (Wallonië), BRUGEL (Brussel) en CREG (federaal) hanteren nu gemeenschappelijk de methodiek op basis van de toekomstige waarden. Op die manier kwamen de energieregulatoren na maanden van verdeeldheid rond de aangewezen methodiek tot één visie.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Wie de financiële afweging maakt om een elektrische auto te kopen, brengt doorgaans de aankoop- en het rijverbruik in reke…

Engie lanceerde vorig jaar als eerste energieleverancier op de Belgische markt een dynamisch energiecontract. Bij die form…

Luminus biedt niet langer contracten met vaste tarieven aan. Daarmee verdwijnt meteen ook het laatste vaste contract uit de markt.…

De VREG keurde de niet-periodieke nettarieven voor 2023 goed. Dat zijn onder meer: - de aansluittarieven: de tarieven die je betaalt bij een nieuwe aansluiting op het distributienet of een aanpassing aan je bestaa… - de tarieven voor diensten op aanvraag van de netgebruiker: de tarieven die je betaalt voor diensten die de distributienetbeheerder aan je levert, zoals de plaatsing van een digitale meter op je vraag. De niet-periodieke tarieven stijgen met 10% tegenover 2022. De reden voor die toename is de hoge inflatie. Die leidt tot hogere kosten voor de distributienetbeheerders.