
Wat zijn de voordelen van load balancing om jouw energieverbruik aan te sturen?
Steeds meer gezinnen beschikken over een elektrische wagen en die tendens zal zich de komende jaren nog versnellen. Een laadpaal of laadpunt bij je thuis is goedkoper en flexibeler dan het gebruik van een openbare laadpaal. Door middel van load balancing vermijd je daarbij niet alleen een overbelasting van het stroomnetwerk, maar kan je ook jouw verbruiksfactuur stevig naar beneden halen. Energie-expert Jonas Verstraeten legt uit hoe het werkt.
Jonas Verstraeten zet namens het energiemanagementplatform Companion.energy in op energieoptimalisatie in de bedrijfswereld. “In een residentiële context staat ‘load balancing’ voor het actief controleren en sturen van je verbruik, zodat je binnen de bestaande capaciteit van je aansluiting blijft. Het zorgt er dus voor dat het stroomnet niet overbelast geraakt.” Een voorbeeld: Jouw huis heeft een stroomaansluiting van maximaal 20 ampère. Je bent aan het koken en verbruikt 10 ampère door de combinatie van de oven en het elektrisch fornuis. Je elektrische wagen is aan het laden en verbruikt 6 ampère. Je beslist om tegelijk te beginnen strijken en je strijkijzer verbruikt 6 ampère. De laadpaal van de wagen zal dan automatisch zijn stroomverbruik verlagen naar 4 ampère om onder de grens van 20 ampère te blijven. Er zijn volgens de energie-expert verschillende uitbreidingen op load balancing mogelijk. Ze betekenen telkens een besparing op de energiefactuur: Peak shaving: hierbij wordt er gestuurd om de pieken zoveel mogelijk te verminderen. Een laadpaal zal dan bijvoorbeeld automatisch sturen om je wagen te laden op momenten dat er in de rest van het huis zeer weinig verbruik is. De bedoeling hiervan is om de kosten van het capaciteitstarief zo laag mogelijk te houden. Verhogen zelfconsumptie: dat is van toepassing bij mensen met zonnepanelen. De laadpaal stuurt automatisch aan om je wagen te laden op momenten met veel zonneproductie. Dynamische tarieven: Voor mensen die een dynamisch tarief hebben, stuurt de laadpaal het verbruik aan richting de momenten met lage prijzen. “Ik gaf nu het voorbeeld van een laadpaal, maar load balancing is ook mogelijk met andere flexibele verbruikers. Zoals bijvoorbeeld een batterij, een warmtepomp of een elektrische boiler”, geeft Jonas Verstraeten aan.
Wat is er nodig?
De laadpaal, batterij of warmtepomp is voorzien van een ‘slim’ algoritme om verschillende vormen van load balancing mogelijk te maken. Is dat niet het geval of haal je verschillende slimme toestellen in huis, dan kan je een ‘energiemanager’ installeren, die in je huis die de aansturing van verschillende zaken opneemt. Een aantal start-ups binnen dat domein zijn ScoptVision, LifePowr, LEWIZ van OMES en Smart Grid One. “Om de sturing mogelijk te maken heeft ‘het slimme toestel’ data nodig. Typisch wordt er een koppeling gemaakt met je lokale digitale smart meter om het totale stroomverbruik en de productie van de zonnepanelen te meten”, aldus de expert. [cta_box color=”blue”]
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Vanaf 1 juli valt het sociale tarief weg voor ruim 400.000 gezinnen. Die huishoudens betalen dan het gewone commerciële tarief bij…

De voordelen van een thuisbatterij bij het gebruik van zonnepanelen zijn gekend: door een tijdelijke overproductie vloeit de elekt…

Energie besparen associëren we vooral met de winterperiode, maar ook in de zomer ligt er een mooi besparingspotentieel voor het gr…

De energiemarkt blijft in brand staan. Op een maand tijd is onze energiefactuur nog eens 40 procent duurder geworden voor …