
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen bij de gedaalde stroomprijzen?
Eigenaars van zonnepanelen of wie de aankoop ervan overweegt, hanteren de terugverdientijd als rendementscriterium. Die inschatting hangt evenwel sterk af van de energieprijzen en de injectietarieven. Nu de stroomprijzen zich enigszins lijken te stabiliseren, waagt Mijnenergie.be zich aan een nieuwe analyse. Al blijft het altijd met twee woorden spreken.
Enkele jaren geleden bedroeg de terugverdientijd nog gemiddeld tien jaar, maar bij die piekprijzen van september vorig jaar, volstond al 2,5 jaar. De sectorfederatie voor hernieuwbare energie, ODE, praat daarom liever niet over concrete terugverdientijden. “De elektriciteitsprijs is moeilijk te voorspellen. Wat vaststaat, is dat je installatie veel sneller afbetaald is dan de levensduur van de installatie. Je haalt er vanaf dag één voordeel uit door een lagere elektriciteitsfactuur.”
Kostenplaatje
Bouw- en verbouwsite Livios becijferde in maart dat een installatie met een vermogen van 4.000 wattpiek ongeveer 1,20 euro per wattpiek kost. Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur, heb je een installatie nodig met een vermogen van 4.000 wattpiek. Je betaalt dus ongeveer 4.800 euro. Bij de renovatie van een woning ouder dan tien jaar betaal je inclusief btw 5.088 euro. Al hangt de exacte prijs uiteraard af van uiteenlopende factoren. Je ontvangt bovendien nog altijd een overheidspremie bij nieuwe installaties. Sinds 1 januari bedraagt de 150 euro per kilowattpiek (kWp) voor installaties tot maximaal 4 kWp. Dat brengt de investeringskosten terug tot 4.488 euro.
Ruim 500 euro besparing per jaar
De Vlaamse energieregulator VREG gaat uit van een gemiddeld zelfverbruik van 36%. Je neemt in dat geval 2.284 kilowattuur elektriciteit af, waarvoor je het verbruikstarief betaalt. De injectie bedraagt 2.162 kilowattuur. Daarvoor ontvang je van jouw energieleverancier een terugleververgoeding. Volgens de mediaanprijzen van Mijnenergie.be betaal je in dat geval 867,42 euro voor jouw verbruik en ontvang je 135,77 euro voor jouw injectie. Het totale jaarlijkse kostenplaatje bedraagt 731,64 euro. Gaan we bij datzelfde energiecontract uit van een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kilowattuur zonder zonnepanelen, dan bedraagt de jaarfactuur 1.240,84 euro. Je betaalt dan 509,20 euro meer dan de afrekening met zonnepanelen.
Energietarief belangrijke factor
De gemiddelde terugverdientijd bedraagt volgens onze berekening minder dan negen jaar. Al hangt veel ook af van jouw energiecontract. Zowel de injectievergoedingen als de verbruikstarieven verschillen sterk van leverancier tot leverancier. Met de goedkoopste combinatie van beide tarieven betaal je vandaag een totale jaarfactuur van 578,86 euro, waardoor de terugverdientijd nog een pak lager ligt. Je vergelijkt dus best de tarieven van de verschillende energieleveranciers via een prijsvergelijker. Wie er daarnaast ook in slaagt om zijn zelfverbruik op te krikken en dus zijn energieverbruik meer te richten op het moment dat zonnepanelen stroom opwekken, doet nog meer voordeel. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Gesloten restaurants, weinig industriële bedrijvigheid en een stralende lentezon... Die cocktail zorgde de afgelopen maanden voor …

De coronacrisis bracht grote uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Omdat ontelbare bedrijven stillagen werd er veel m…

De hoge energieprijzen zetten mensen ertoe aan out of the box te denken. Zeker wie thuiswerkt, staat extra stil bij zijn v…

Energie besparen associëren we vooral met de winterperiode, maar ook in de zomer ligt er een mooi besparingspotentieel voor het gr…