
Wanneer komen de vaste energietarieven terug?
Almaar meer gezinnen betalen vandaag een variabel tarief voor aardgas en elektriciteit. Die keuze gebeurt vaak noodgedwongen, bij een gebrek aan contracten met een vast tarief op de energiemarkt. Wordt het dit najaar opnieuw mogelijk om bij jouw leverancier de prijzen voor langere tijd vast te pinnen? Mijnenergie.be deed een rondvraag bij de grootste spelers op de markt.
Wie vandaag een contract met een vast tarief verkiest, kan enkel nog bij Luminus terecht. Het evalueert zijn aanbod maandelijks, aan de hand van de marktomstandigheden en de ontwikkeling van de prijzen. “Het is als leverancier bijna onmogelijk om je goed in te dekken. De klant kan zijn vaste contract immers op elk moment opzeggen, terwijl de leverancier verplicht is tegen de vaste prijs te blijven leveren voor volledige contractduur. Wij begrijpen en delen de bedenkingen van andere marktspelers ten aanzien van dat soort contracten”, aldus woordvoerder Nico De Bie.
“Niet voor nabije toekomst”
Engie laat weten dat het in de nabije toekomst geen herintroductie van contracten met vaste prijzen plant. De marktleider verwijst naar de zeer volatiele en complexe situatie op de groothandelsmarkten. “Op dit moment zijn de prijzen nog veel te hoog en te volatiel om een aanvaardbaar vast tarief te kunnen aanbieden voor de volledige duur van een contract”, luidt het.
Eneco voorziet momenteel eveneens geen herinvoering van contracten met een vast tarief. “Ze zijn op dit ogenblik niet interessant voor onze klanten gezien de hoge risicopremies die we zouden moeten incalculeren”, legt woordvoerder Mark Van Hamme uit. “Wij beseffen zelf zeer goed dat Belgen klassiek een voorkeur hebben voor vaste tarieven. We willen uiteraard onze klanten hierin zoveel als mogelijk tegemoet komen, maar op basis van de inschattingen van vandaag is dat op korte termijn geen optie.”
Een zelfde geluid bij TotalEnergies en Mega, die opnieuw vaste contracten overwegen wanneer de markt zich stabiliseert.
Verbrekingsvergoeding en verplichte naleving contractduur
Verschillende leveranciers verwijzen naar een verbrekingsvergoeding als mogelijke voorwaarde voor het herinvoeren van contracten met een vast tarief. “De overheid heeft het wisselen van leverancier altijd heel fel gestimuleerd, zodat klanten steeds en onbeperkt op zoek konden gaan naar het goedkoopste contract. Om dat mogelijk te maken, voorziet de regelgeving dat enkel de leverancier verplicht wordt om het contract te respecteren. België is één van de weinig landen in Europa waar een consument met een opzegtermijn en zonder enige opzegvergoeding zijn contract kan beëindigen. In de huidige energiecrisis stuit dat systeem duidelijk op zijn grenzen”, klinkt het bij Eneco. Vincent Declerck van Octa+ beschouwt een verbrekingsvergoeding als een interessante piste, maar schat in dat die vandaag wel erg hoog zou uitvallen om de risico’s van de energieleveranciers te dekken.
Luminus omschrijft de huidige situatie zelfs als ‘onhoudbaar’. “Een vast contract moet voor beide partijen vast zijn. De oplossing is het invoeren van een pre-switch check, zodat het technisch niet mogelijk is van leverancier te wisselen zolang de oorspronkelijk overeengekomen contractduur nog loopt.”
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Afgelopen lente viel het energieverbruik door de coronamaatregelen fors terug. Vandaag bevindt het gemiddelde verbruik zich nog am…

De federale regering besliste enkele weken geleden om alle gezinnen met een elektriciteitsaansluiting een premie van 100 e…

In de voorbije drie wintermaanden bleven gezinnen in Vlaanderen hun elektriciteits- en gasverbruik fors verlagen. Ten opzichte van…

Als consument ben je vrij om je elektriciteit en aardgas af te nemen bij telkens een andere energieleverancier. In de praktijk zij…