Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Waarom kiezen zo weinig Belgische gezinnen voor een dynamisch energietarief?

Waarom kiezen zo weinig Belgische gezinnen voor een dynamisch energietarief?

  • |
  • 28 juli 2023
  • |
  • Laatste update op 26 maart 2025

In België bezitten ongeveer duizend consumenten een dynamisch energiecontract, terwijl dat aantal in Nederland al meer dan 450.000 bedraagt. Nochtans zijn energie-experts het erover eens: een tarief dat de energieprijzen per uur volgt, vormt een belangrijk onderdeel van onze energietoekomst. We polsten bij energieleveranciers en experts naar een stand van zaken.

Bij een dynamisch tarief hangt de prijs die je betaalt af van de uurprijzen op de energiebeurzen. Wanneer er een overschot is aan energie, bijvoorbeeld bij uren met een laag energieverbruik of veel wind en zon, dan liggen de prijzen laag. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Een dag vooraf ontvang je ’s namiddags de uurprijzen, waardoor je jouw energieverbruik de dag nadien kunt afstemmen op de uren met de laagste prijzen.

Verschillen tussen België en Nederland

Slimme apps zoals FlexiO zorgen ervoor dat je automatisch energie afneemt op het moment dat de prijzen het laagst zijn. Alexandra Verbrugge van FlexiO stelt vast dat er grote verschillen bestaan tussen de Nederlandse en Belgische markt. “In België bieden slechts een beperkt aantal energieleveranciers het dynamische tarief aan, al lijkt daar nu op korte termijn verandering in te komen”, verduidelijkt ze. “Bovendien is elektrisch rijden al sterker doorgebroken bij onze noorderburen. Dat terwijl je via een dynamisch tarief de laadkosten bij je thuis aanzienlijk kunt verlagen. Daarnaast geldt er in Nederland een salderingsregeling die verschilt van het regime van injectie en verbruikstarief in ons land. De prijs die je krijgt voor de stroom die je aan het net teruglevert is er binnen die regeling identiek aan de afnameprijs. In België betaal je heffingen en netwerktarieven bij afname, terwijl je die voor injectie niet krijgt.” Tot slot wijst de expert erop dat veel Belgen de plaatsing van de digitale meter uitstellen of weigeren, terwijl zo’n meter noodzakelijk is voor het dynamische tarief.

Nicheproduct voor specifieke doelgroep

Engie lanceerde ruim twee jaar geleden als eerste energieleverancier een dynamisch tarief in ons land. Woordvoerster Nele Scheerlinck meldt dat ondertussen een duizendtal klanten voor zo’n tariefformule kozen. “We zien een langzame groei. Dat verbaast ons niet, aangezien het om een nicheproduct gaat voor een specifieke doelgroep.” Eneco stelt een beperkte interesse vast in zijn dynamische tarief. “Uit een eerder pilootproject bleek dat het voordeel zich vooral situeert bij klanten met grote verbruiksinstallaties, die ze dan ook nog eens slim kunnen aansturen, denk aan elektrische wagen, warmtepomp en thuisbatterij.”

Twee ingrediënten nodig

Octa+ introduceerde in mei een dynamisch tarief. “Er is jammer genoeg nog steeds weinig belangstelling voor dit type product. We hebben momenteel slechts een tiental contracten sinds de lancering”, aldus commercieel verantwoordelijke Jean-François Letraublon. “We merken dat de energietransitie steeds complexer wordt en dat klanten het spoor een beetje bijster zijn. De meeste klanten die voor het dynamische tarief kiezen, zijn wel goed geïnformeerd en weten hoe het tarief werkt. We blijven ervan overtuigd dat het dynamische tarief zijn plaats heeft in de energietransitie, maar daarvoor hebben we nog twee belangrijke ingrediënten nodig: een algemene inburgering van het product en informatieverstrekking erover aan het grote publiek, naast een verdere ontwikkeling van zonnepanelen, oplaadpunten, batterijen en warmtepompen voor particuliere klanten.” Luminus laat weten in de loop van 2024 dynamische tarieven aan te bieden. Al is er ook volgens woordvoerder Brecht Snoeck weinig vraag naar.   [cta_box color=”blue”]  

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Betaal je vandaag meer voor groene stroom?
Prijzen en facturen
Betaal je vandaag meer voor groene stroom?

Het percentage geleverde elektriciteit uit hernieuwbare bronnen stijgt jaar na jaar. Almaar meer consumenten verbruiken du…

3 min.
Meer lezen
Mag je energieleverancier je voorschotfactuur zomaar aanpassen?
Verbruik en advies
Mag je energieleverancier je voorschotfactuur zomaar aanpassen?

Verschillende consumenten uiten op sociale media hun ongenoegen over de absurd hoge voorschotbedragen die hun energielever…

3 min.
Meer lezen
Alles over Luminus en zijn facturen
Prijzen en facturen
Alles over Luminus en zijn facturen

Als je klant bent bij Luminus of er een wilt worden, vertellen wij je alles wat je moet weten over hun factureringssysteem. Je vra…

5 min.
Meer lezen
Concurrentiestrijd energiemarkt: consument kan profiteren
Energiemarkt
Concurrentiestrijd energiemarkt: consument kan profiteren

De coronacrisis bracht grote uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Omdat ontelbare bedrijven stillagen werd er veel m…

Meer lezen