
Waarom het reinigen van de diepvries nu net iets comfortabeler gaat
Hoewel overtollig ijs zich in de zomer sneller in jouw diepvries vormt, is de winter het seizoen waarop je het toestel het eenvoudigst ontdooit en schoonmaakt. Door de koudere omgevingstemperaturen kan de inhoud net iets langer uit de diepvries, waardoor de tijdsdruk afneemt en je iets comfortabeler te werk gaat. Het klusje zie je beloond met extra diepvriesruimte en een lagere energiefactuur.
IJsvorming in de vriezer ontstaat wanneer watermoleculen vastvriezen aan de koelelementen. Vooral in de zomermaanden hoopt overtollig ijs zich snel op, aangezien warme lucht vaak meer watermoleculen bevat. De warme lucht van buitenaf komt in contact met de koude lucht van de vriezer, waardoor condens ontstaat. Die condens bevriest vervolgens aan de binnenkant van het toestel. Telkens je de deur van de vriezer opentrekt, kan er dus ijsvorming optreden. Daarnaast stimuleert ook de plaatsing van warme producten in de diepvries de ijsvorming.
100 euro per jaar
Overtollig ijs is vervelend, aangezien het ervoor zorgt dat je de diepvries moeilijker opent en je opslagruimte verliest. De vriezer heeft het lastiger om zijn gewenste temperatuur te bereiken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Een laagje van slechts 2 millimeter ijs op de vrieselementen leidt mogelijk tot een energieverlies van 10%. Aangezien een doorsnee kastmodel ongeveer 100 euro per jaar verbruikt, dikt het kostenplaatje op lange termijn toch aan. Het regelmatig ontdooien van je vriezer voorkomt bovendien dat schadelijke schimmels en bacteriën zich in het ijs ontwikkelen.
Zo ga je te werk
Om het overtollige ijs te verwijderen, is het nodig om je vriezer helemaal te ontdooien. Idealiter hou je daarbij een föhn, plantenspuit of kommetjes met warm water bij de hand. Eenmaal je de diepvries hebt uitgeschakeld, haal je die helemaal leeg. Leg een dweil onder het toestel en spuit met warm water op het aangekoekte ijs. Plaats de kommetjes met warm water om de temperatuur verder op te trekken. Schraap met een spatel het ijs weg en reinig alle losse objecten. Droog alles goed af met een propere handdoek, schakel de diepvries weer aan en plaats de producten terug.
Zomer versus winter
Bij een zomerse ontdooibeurt duurt het niet lang vooraleer ijsjes smelten en andere producten opwarmen. Dat verhoogt de voedselveiligheidsrisico’s en smaak- of structuurveranderingen van de bewaarde lekkernijen. In de winter kan je de diepvriesinhoud gewoon even buiten plaatsen en beschik je over meer tijd om dit vervelende klusje succesvol af te ronden. [cta_box center]
Meer lezen op onze blog

Elke winter, wanneer de temperaturen dalen, stijgt de ongerustheid over je energiefacturen. Elke winter dreigt immers meer dan één…

De ongekende stijging van de energieprijzen en een uitzonderlijke volatiliteit op de groothandelsmarkten lieten vorig jaar…

Veel gezinnen die over zonnepanelen en een digitale meter beschikken, ontvangen een vergoeding voor de stroom die ze op he…

Energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten moeten binnenkort verplicht een dynamische elektriciteitsprijs aanbieden…