
Waar blijft het verplichte dynamische energietarief?
Het dynamische energietarief moet volgens energie-experts en overheidsinstanties een cruciale rol vertolken binnen de energietransitie. De vijf grootste energieleveranciers zijn zelfs verplicht om zo’n tarief aan te bieden, waarbij de prijs per uur mee evolueert met de vraag en het aanbod op de markt. Wanneer we de websites van die spelers uitpluizen, vinden we daar in de realiteit echter weinig van terug. Mijnenergie.be polste naar de stand van zaken.
Dynamische energietarieven volgen de prijzen voor stroom en gas per uur, op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. De energietarieven zijn pas een dag vooraf bekend. Op basis van die inzichten kan je jouw verbruik richten op momenten wanneer de prijzen het laagst liggen. Consumenten profiteren op die manier van goedkopere prijzen als ze buiten de piekuren verbruiken, maar betalen dan weer hoge verbruikskosten op momenten van hoge uurprijzen.
Enkel bij Engie actief aangeboden
Aangezien zo’n energiecontract een gespreid energieverbruik stimuleert en de belasting van het stroomnet verlicht, dragen academici en wetgevers het een warm hart toe. Met de verplichte invoering van het dynamische energietarief voor de grootste energieleveranciers volgt ons land een Europese richtlijn over de modernisering van de elektriciteitsmarkt. Hoewel de wet rond de verplichte invoering al op 26 oktober 2022 in het Belgisch Staatsblad verscheen, biedt Engie met het tarief Dynamic als enige actief zo’n formule aan. Daar tekende ondertussen een vijfhonderdtal klanten op in.
Op aanvraag
Chris Ceuppens, woordvoerder bij de federale energieregulator CREG, stipt aan dat energieleveranciers het dynamische tarief verplicht moeten aanbieden “aan iedere eindafnemer die daar om vraagt”. Daar blijken de andere spelers zich ook toe te beperken. Mega biedt het dynamische tarief enkel op aanvraag aan. Volgens woordvoerder Elsie Van Linthout is er vooralsnog weinig vraag naar. Eneco voerde eerder al een pilootproject uit. “Daaruit blijkt dat het niet evident is om er als klant voordeel uit te halen zonder echte – en dus automatische – sturingsoplossingen. We promoten het op dit moment niet actief en nemen enkel aanvragen aan via onze klantendienst”, luidt het. Luminus laat weten dat het volop bezig is met de ontwikkeling van de nodige tools, waardoor een klant ook effectief voordeel zal halen uit het dynamische tarief. TotalEnergies meldt dat het bezig is met de uitwerking van een dynamisch energietarief. Naast die grotere spelers op de markt, biedt ook de kleinere uitdager Bolt Energie een dynamisch energietarief aan.
Meer lezen op onze blog

Het begin van de astronomische zomer lijkt de zonnegoden wakker te hebben geschud. De temperaturen gaan voor het eerst sin…

Het KMI omschrijft mei 2024 als een natte en sombere maand. De lage zonne- en windproductie trekt zich in combinatie met g…

De geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten zorgen voor nervositeit op de aardgasbeurzen. De prijs op de r…

Sinds 2018 zijn de spelers op de energiemarkt en de verenigingen ter bestrijding van armoede samen vragende partij om een vereenvo…