
Vaste vergoeding weegt zwaarder door op energiefactuur
Bij elke energieleverancier betaal je een vaste vergoeding. Dergelijke abonnementskosten dekken onder meer de administratieve verwerking van jouw energiecontract. Nu de energieprijzen fors gedaald zijn, is het aandeel van die vaste vergoeding groter dan een jaar geleden. Welke impact heeft dat en waarom volgen de abonnementskosten de dalende marktprijzen niet?
De bedragen die we neertellen als vaste vergoeding, lopen sterk uiteen. Energieleverancier Mega spant de kroon met 143,10 euro voor zijn stroomcontract Cosy Fixed, terwijl Energie.be zich voor eenzelfde contracttype beperkt tot 45,00 euro. Terwijl de totale energiefactuur op een jaar tijd met gemiddeld meer dan tien procent is gedaald, pasten de meeste leveranciers hun abonnementskosten niet aan of trokken ze die zelfs nog op. Door de combinatie van beide factoren is het aandeel van de vaste vergoeding in de totale jaarfactuur gegroeid. In oktober vertegenwoordigen de abonnementskosten maar liefst 12,21% van de jaarfactuur bij het stroomcontract Mega Cosy Fixed. Voor Energie.be, met een veel lagere vaste vergoeding, blijft dat aandeel beperkt tot 3,04%.
Waarom daalt de vaste vergoeding niet?
Dat de dalende prijzen zich niet vertalen in lagere abonnementskosten, kent verschillende oorzaken. De energieleveranciers beschouwen de vaste vergoeding als een middel om te voorkomen dat klanten tijdens de looptijd van het contract overstappen naar een andere speler. Daarom rekenen verschillende leveranciers de vaste vergoeding aan bij de aanvang van het contract. Zet je jouw contract dan na een half jaar stop, dan heb je de helft van de abonnementskosten voor niks betaald. Al geldt dat niet overal. Sommige leveranciers rekenen de vaste vergoeding gewoon aan naargelang het aantal dagen of maanden dat je klant blijft. De federatie voor energieleveranciers gaf daarnaast in zijn memorandum voor de federale en regionale verkiezingen bovendien aan dat de lasten, zoals het risico op wanbetaling en de administratieve kosten, almaar zwaarder wegen op de energiefactuur en de concurrentiekracht van de leveranciers.
Totaalplaatje
Hoewel het aandeel van de vaste kosten in de totale energiefactuur is toegenomen, hoor je altijd het totaalplaatje te bekijken. De leverancier met de laagste abonnementskosten rekent mogelijk hogere verbruikskosten aan en vice versa. Een energievergelijker neemt alle kostenonderdelen mee en stelt automatisch de laagste totaalprijs voor. [cta_box center]
Meer lezen op onze blog

In vergelijking met variabele tarieven vallen vaste energieprijzen veel duurder uit. Voor een gezin met een gemiddeld verb…

De zon toont zich de komende dagen van haar meest gulle kant. Heerlijk lenteweer heeft uiteraard een positief effect op on…

De federale regering heeft de doelgroep van het sociaal tarief tijdelijk uitgebreid. Daardoor kunnen een extra half miljoen gezinn…

Half oktober kwam de federale regering samen om het budgettair akkoord voor 2022 te bespreken. Er werden beslissingen genomen in a…