
Vaste kosten op je energiefactuur: dit moet je weten
Zoals elke leverancier, rekenen ook energieleveranciers een stukje kosten aan voor hun diensten (bijvoorbeeld klantendienst), administratie… Hoeveel vaste kosten je betaalt, hangt af van je energieleverancier, maar het varieert van 0 tot een paar tientallen euro’s. Belangrijk om in de gaten te houden is wanneer dat bedrag op je factuur verschijnt.
De vaste vergoeding omvat onder meer de administratieve kosten van de energieleverancier. Ze willen op die manier het prijskaartje van hun klantendienst en het verwerken en versturen van facturen compenseren.
Het bedrag? Dat verschilt van leverancier tot leverancier en beperkt zich meestal tot enkele tientallen euro’s. Wie de laagste jaarlijkse vergoeding afficheert, komt niet noodzakelijk als goedkoopste over de hele lijn uit de bus. Je staart je dus best niet blind op die abonnementskost en bekijkt beter het totale jaartarief.
Bindmiddel
De meeste leveranciers rekenen de vaste vergoeding voor een jaar volledig aan bij aanvang van je contract. Ze proberen op die manier te verhinderen dat je al na enkele maanden overstapt naar een andere aanbieder. Al hoef dat je eigenlijk echt niet af te schrikken.
We verklaren ons nader. We pikten drie willekeurige elektriciteitscontracten uit: de tariefformule Easy Vast van Mega, Easy Fixed 1 jaar van Engie en Click Elektriciteit van Luminus. Aan die contracten hangt een vaste vergoeding van respectievelijk 40 euro, 54,49 euro en 30,25 vast. Stel dat je na negen maanden – drie maanden voor het einde van het eerste contractjaar – van leverancier wisselt, dan heb je in dat geval tussen 8 en 14 euro (of één vierde van de abonnementskosten) aan jaarlijkse vergoeding nodeloos betaald.
Vaste vergoeding versus besparingspotentieel
We voerden begin oktober een simulatie uit via onze prijsvergelijker. Daaruit bleek dat voor een Antwerps gezin met een gemiddeld verbruik en een vast tarief de jaarfactuur schommelt tussen 755,68 euro en 1.094,48 euro. Er gaapt dus een kloof van meer dan 300 euro tussen het goedkoopste en duurste contract op de markt. Die luttele euro’s aan vaste vergoeding die je bij een leverancierswissel niet recupereert, wegens dus absoluut niet op tegen het besparingspotentieel. Die redenering geldt zowel voor elektriciteit als aardgas.
Lage marktprijzen
Bovendien spreken de lage actuele energieprijzen als gevolg van de coronacrisis in het voordeel van een leverancierswissel. De boordtabellen van energieregulator CREG groeperen een aantal belangrijke evoluties op de groothandels- en kleinhandelsmarkten voor elektriciteit en aardgas. Die informatie leert ons dat je bij een stroomverbruik van 3.500 kWh in september gemiddeld 874,13 euro betaalde, tegenover 944,46 euro een jaar geleden.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Tussen een schatting van de facturen en de afrekening gebaseerd op je reële energieverbruik, soms is het moeilijk om er nog aan ui…

In het derde kwartaal van 2023 viel de Europese verkoop van warmtepompen met gemiddeld 14% terug ten opzichte van dezelfde…

Hoe slaag je erin om nog dit jaar zonnepanelen te plaatsen en van de hogere subsidies te genieten? En welk prijskaartje moet je da…

De Europese aardgasprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau in drie maanden tijd. Dat als gevolg van de verklaringen van d…