
Slechts 1 op 5 Belgen kent elektriciteitsverbruik
Slechts één op de vijf Belgen schat het aandeel van het elektriciteitsverbruik in het totale factuurbedrag correct in. Dat blijkt meestal lager dan we zelf verwachten.
Volgens een iVox-studie in opdracht van de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) geeft zes op de tien Belgen aan dat zij niet weten wat hun gemiddeld verbruik van elektriciteit is en dat ze de verschillende onderdelen van hun factuur niet begrijpen. Maar liefst 72% van de Belgen is ontevreden over de opbouw van de elektriciteitsfactuur. 79% van die ontevreden Belgen beschouwt het bedrag van de belastingen en heffingen als een van de belangrijkste redenen is voor hun ontevredenheid over de elektriciteitsfactuur. Maar hoeveel bedraagt dat aandeel nu exact?
Tip: Vergelijk hier de goedkoopste energietarieven en bespaar tot honderden euro’s!
Energiecomponent
Uw totale elektriciteitsverbruik over de periode van circa een jaar staat bovenaan je jaarfactuur vermeld. De ‘energiekosten’ omvatten een jaarlijkse of vaste vergoeding, een energiecomponent met de kosten voor aardgas/en of elektriciteit (aangevuld met de winstmarge voor je leverancier) en de kosten voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling. De zogenaamde ‘energiecomponent’ weegt hierin het zwaarst door.
Het onderdeel ‘energiekosten’ vormde in mei 2019 met 38,1% de grootste brok binnen het totale factuurbedrag voor elektriciteit. De distributienettarieven voor de netbeheerder doen amper onder met 36,08%. Daarnaast is er nog een gedeelte weggelegd voor btw (17,15%), transmissienettarieven (6,70%) en heffingen (1,88%).
Het aandeel ‘energiekosten’ ligt voor de aardgasfactuur een stuk hoger (54,24%). De distributienettarieven zijn nog goed voor 22,34%, gevolgd door btw (17,14%), heffingen (3,22%) en transportnettarieven (3,06%).
Lees ook: Enkele handige tips om direct te besparen op je energiefactuur.
Hoe besparen?
De energiecomponent kan variabel of vast zijn, afhankelijk van je contracttype. Hoeveel je betaalt voor je jaarlijks verbruik, hangt af van de keuze van je leverancier. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste op de markt bedraagt voor de som van elektriciteit en gas al snel meer dan tweehonderdvijftig euro per jaar. Je geniet als consument de vrijheid om van leverancier en contract te wisselen. Dat kan mits een overstaptermijn van één maand. Je hoeft zelf geen offertes op te vragen bij de energieleveranciers. Online vergelijkingssites hebben het huiswerk voor je al gemaakt. Het volstaat om je woonplaats en verbruik in te vullen om vast te stellen of je al dan niet kunt besparen en hoeveel voordeel je mogelijk doet.
Tip: Bekijk hier de goedkoopste energieprijzen en maak zorgeloos de overstap.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Volgens een analyse van de CREG in mei 2024 betaalt in België bijna één gezin op vijf te veel voor energie. Gemiddeld maar liefst …

De federale energieregulator CREG becijferde recent dat één miljoen gezinnen meer dan 500 euro per jaar te veel betalen omdat ze n…

In 2022 kwam 88,5 % van het in België verbruikte gas binnen via een pijpleiding. Hiervan is respectievelijk 60,9 %, 13,0 %, 9,3 % …

In januari van dit jaar heeft Lampiris zijn naam definitief gewijzigd in TotalEnergies. Zal deze naamsverandering, als dochteronde…