
Politieke vraag om uitstel capaciteitstarief klinkt steeds luider
Vanuit politieke hoek komt er almaar meer tegenkanting tegen de invoering van het capaciteitstarief op 1 juli. Hoewel de materie tot de bevoegdheid van energieregulator VREG behoort, stuurt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aan op uitstel, terwijl verschillende oppositiepartijen hun ongenoegen nadrukkelijk uiten en zelfs voor een definitieve opschorting pleiten.
Een studie van Universiteit Gent rond de impact van het capaciteitstarief toonde aan dat bijna een derde van de gezinnen een hogere factuur zal betalen. Onder meer oppositiepartijen Vooruit, Vlaams Belang en PVDA kanten zich tegen de invoering van het capaciteitstarief. Energieregulator VREG omschrijft het wel nog altijd als een ‘noodzakelijke en logische stap’. Een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 23 februari zal mogelijk meer duidelijkheid scheppen.
Wat is het capaciteitstarief?
Het capaciteitstarief dat de VREG wil invoeren, berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar wel grotendeels op basis van het piekverbruik. Daardoor wordt het interessanter om stroomverbruik te spreiden.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Verschillende energieleveranciers rekenen kosten aan voor eigenaars van zonnepanelen en een terugdraaiende teller. Frank E…

Energieleveranciers geven vaak korting wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een contract met enkel digitale onders…

Welkomstkortingen zijn bij energieleveranciers een geliefd middel om nieuwe klanten mee te lokken. Aan meer dan de helft v…

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat de duur van een energiecontract afhankelijk is van de gekozen energieleverancier en van de aan…