Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Hoe een energiecontract gemakkelijk opzeggen?

Hoe een energiecontract gemakkelijk opzeggen?

  • 5 oktober 2017
  • |
  • Laatste update op 14 maart 2025
  • |
  • 5 min.

Als je elektriciteit en/of gas wil verbruiken, ben je in België verplicht een energiecontract af te sluiten. Maar hoe zet je een contract stop dat niet meer geschikt is voor jou? Verneem hier welke stappen je dan moet ondernemen, afhankelijk van je situatie.

Of je huidige energieleverancier nu Engie (Electrabel), Mega of een andere marktspeler is, heeft geen belang. In elk geval kan je je energiecontract op elk ogenblik opzeggen. En dat zelfs zonder een verbrekingsvergoeding te betalen!

Hoe kan je je energiecontract opzeggen?

Je moet je energiecontract niet zelf opzeggen. Het enige wat je moet doen, is een nieuwe energieleverancier zoeken en een energiecontract afsluiten. Je nieuwe energieleverancier regelt alle administratie met je oude leverancier. Dit betekent dat de nieuwe leverancier het lopende contract beëindigt en het nieuwe contract laat starten op de gewenste datum, rekening houdend met een opzegtermijn van minstens een maand.

Kan je je energiecontract zomaar opzeggen?

Ja, je kan je energiecontract op elk moment opzeggen. Hierbij speelt de duur van het energieleveringscontract geen rol. Het enige waar je rekening mee moet houden, is een opzegtermijn van 30 dagen. De opzegtermijn begint de dag nadat je je contract hebt opgezegd. 

In de praktijk begint het nieuwe contract over het algemeen op de 1e dag van de volgende maand. Indien je de aanvraag voor opzegging bijvoorbeeld op 15 oktober ingedient, dan zullen de dan geldende tarieven worden toegepast vanaf 1 december.

Je energiecontract opzeggen bij verandering van leverancier

Sinds de vrijmaking van de energiesector is elke consument vrij om te veranderen van elektriciteits- en/of gasleverancier. Een buitenkans als je weet dat sommige bedrijven aantrekkelijke promoties aanbieden op de prijs per kWh elektriciteit of gas of op het bedrag van de jaarlijkse heffing.

Klant worden bij een andere leverancier impliceert in geen geval dat de elektriciteits- of gasmeter moet worden vervangen. Bovendien is het mogelijk om een verschillende leverancier te kiezen voor deze twee energiebronnen.

Daarnaast moeten gezinnen en kmo’s geen verbrekeningsvergoeding meer betalen. Voor grote bedrijven gelden er andere regels.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

Je energiecontract opzeggen bij een verhuis

Breng je energieleverancier enkele dagen voor je verhuist op de hoogte. Vermeld hierbij de gewenste opzegdatum. Zo vermijd je dat je stroom wordt afgesloten. Je mag altijd je contract stopzetten of meenemen naar je nieuwe adres.

Energieovernamedocument

Neem je je energiecontact mee, dan moet je een energieovernamedocument invullen. Hierop noteer je de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden bij vertrek. Zo kan er geen ruzie ontstaan. Er bestaat een klassiek energieovernamedocument en een energieovernamedocument voor eigenaars van een installatie die hernieuwbare energie produceert, zoals zonnepanelen. 

Bij een verhuis moeten er twee energieovernamedocumenten worden ingevuld en ondertekend door beide partijen: een exemplaar voor het oude adres en een exemplaar voor het nieuwe adres. Daarna moet elke partij een kopie van het document geven aan zijn eigen energieleverancier. 

Zodra de leverancier de meterstanden heeft ontvangen, stelt hij een afrekening op overeenkomstig het verbruik in kilowattuur (kWh) tussen de laatste afrekening en de datum van de verhuizing. Die vormt het bewijs voor de effectieve verbreking van het contract.

Een gas- of elektriciteitsleverancier stelt vaak voor om het contract over te zetten naar het nieuwe adres van de klant, maar een verhuis is het ideale moment om de energieprijzen te vergelijken en om geld te besparen. Veranderen van leverancier is dan het beste alternatief vanuit financieel oogpunt. Wil je een nieuw energiecontract voor je nieuwe woning? Sluit er dan minstens twee weken op voorhand een af. Deze termijn geeft de netbeheerder de mogelijkheid om tussenbeide te komen voor de eventuele opening van de elektriciteits- of gasmeter.

Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!

Op Mijnenergie.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.

Je energiecontract opzeggen wegens contractwijziging

De leverancier heeft het recht om de contractuele voorwaarden te wijzigen als hij dit minstens 2 maanden op voorhand laat weten. Je bent als consument niet verplicht deze wijziging te aanvaarden. Je kan je energiecontract steeds opzeggen. Hou hierbij rekening met de opgelegde opzegtermijn. 

Opzegging in het kader van een huis-aan-huisverkoop

Om hun klantenportefeuille uit te breiden, maken sommige leveranciers gebruik van deur-aan-deurverkoop. Tijdens hun bezoek beweren de commercieel afgevaardigden zeer scherpe tarieven aan te bieden, terwijl dat in werkelijkheid niet altijd zo is. Zo betreuren veel consumenten achteraf vaak hun beslissing, wanneer ze beseffen dat het contract niet beantwoordt aan hun behoeften of hoge prijzen voor gas of elektriciteit hanteert. Wie zijn energiefactuur begrijpt, komt niet bedot uit.

Herroepingstermijn van 14 dagen

Gelukkig kan je als consument steeds je mening herzien. Er geldt een herroepingstermijn van 14 kalenderdagen. Niet alleen kan de consument de overeenkomst herroepen, in sommige gevallen kan hij een annulatiebeding doen gelden. Dit beding annuleert de overeenkomst, alsof ze nooit bestaan heeft. Het beding treedt in werking wanneer een voorwaarde nietig is of als er bedrog aan het licht is gekomen. Een herroeping of annulering dien je aan je leverancier te melden per aangetekende brief of per mail.

Profiteer van promoties en kortingen!

Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Mijnenergie.be en verander snel en gratis van leverancier.

Je energiecontract opzeggen zonder speciale reden

Het is mogelijk dat een klant zijn contract wenst te beëindigen omdat hij geen contract op zijn naam meer nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als hij gaat samenwonen met iemand die al een contract heeft of als een eigenaar tijdelijk naar het buitenland gaat en geen energiecontract wil afsluiten voor een leegstaande woning. Een overlijden kan natuurlijk ook een reden zijn om een contract te beëindigen.

Dat type opzegging is wellicht het eenvoudigst, want het volstaat om de leverancier op de hoogte te brengen om het contract op te zeggen. Het contract eindigt dan na een periode van minstens een maand (opzegtermijn).

Opzegkosten en opzegtermijn: wat je moet onthouden

In België kan je op elk ogenblik je gas- of elektriciteitscontract opzeggen. Ongeacht je leverancier, de reden van opzeg of het type contract (bepaalde of onbepaalde duur, vaste of variabele energieprijs). Bovendien is dit volledig gratis op voorwaarde dat je een opzegtermijn van minstens 30 dagen in acht neemt. We herinneren eraan dat dit niet geldt voor een verhuis.

Goed om te weten: Bij een geschil met de leverancier over de verbreking van je energiecontract, kan je je wenden tot de Ombudsdienst voor Energie. Deze dienst behandelt je klacht enkel als je kan aantonen dat je zelf al hebt geprobeerd om het conflict in der minne op te lossen.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Waarom blijft het prijsverschil tussen vaste en variabele energietarieven hoog?
Prijzen en facturen
Waarom blijft het prijsverschil tussen vaste en variabele energietarieven hoog?

De meeste aardgasprijzen zijn in november gestegen. Voor wie zich niet wil blootstellen aan een verdere prijsverhoging, bi…

3 min.
Meer lezen
Op reis? Zo bespaar je energie tijdens jouw afwezigheid
Verbruik en advies
Op reis? Zo bespaar je energie tijdens jouw afwezigheid

Als je op vakantie bent, trek je er de stekker even uit. Dat mag je gerust ook letterlijk nemen. Enkele eenvoudige maatreg…

Meer lezen
Nog vier dagen om duurdere energieprijzen te vermijden
Prijzen en facturen
Nog vier dagen om duurdere energieprijzen te vermijden

Beschik je net als zeventig procent van de Vlamingen over een aardgascontract met een variabel aardgastarief? Dan ben je r…

2 min.
Meer lezen
Zit er een faillissementsgolf van energieleveranciers aan te komen?
Energieleveranciers
Zit er een faillissementsgolf van energieleveranciers aan te komen?

Sinds begin augustus gingen zeven Britse energieleveranciers failliet. Vooral de stijgende energieprijzen liggen aan de ba…

Meer lezen