
Nu de dagen korter worden: hoe houd je de energiefactuur zo laag mogelijk?
Het blijft ’s morgens langer donker en de duisternis valt ’s avond almaar vroeger in. Het rendement van onze zonnepanelen gaat bijgevolg naar beneden. Mijnenergie.be ging per verbruiksprofiel na hoe je vermijdt dat de herfst- en winterblues zo weinig mogelijk toeslaat op jouw stroomfactuur.
Je hebt zonnepanelen en een analoge meter
Jouw analoge meter draait sowieso terug wanneer jouw zonnepanelen energie opwekken. Aangezien de timing geen rol speelt, valt er weinig voordeel te halen uit een slimmer energieverbruik.
Je hebt zonnepanelen en een digitale meter
Wie over een systeem van gescheiden verbruik en injectie beschikt, doet er goed aan zijn zelfverbruik te maximaliseren: hoe meer je jouw verbruik afstemt op de momenten dat je zonnepanelen energie produceren, hoe lager de verbruiksfactuur. Nu de dagen verkorten, beschik je slechts over een beperkte tijdsvork om de energie van jouw zonnepanelen te benutten. Op de regenachtige donderdag 12 oktober kwam de zon er bijvoorbeeld enkel om 13 uur even door, om dan alweer snel over te gaan op gemiezer. De Stroomvoorspeller van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) maakt vooraf een inschatting van de zonneschijn voor de volgende twee dagen. Een thuisbatterij en warmtepomp kunnen eveneens helpen om het verbruik beter aan te sturen.
Je hebt een nachttarief en zonnepanelen
Het nachttarief geldt van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend en feestdagen. Het zou dus interessant moeten zijn om taken die je overdag niet kon afstemmen op de schaarse uren met zonneschijn, richting de nacht of het weekend te verschuiven. In realiteit blijken de prijsverschillen tussen een dagtarief en een dag- en nachttarief nagenoeg nihil. Bovendien verdwenen ook de lagere nettarieven bij nacht- en weekendverbruik. Het nachttarief biedt dus amper voordeel in herfst- en wintertijden.
Je beschikt niet over zonnepanelen
In dat geval valt er zowel met een analoge als digitale meter weinig winst te boeken door jouw energieverbruik aan te sturen.
Je hebt een dynamisch tarief
Bij een dynamisch tarief betaal je een energieprijs per uur. Die prijzen zijn een dag vooraf bekend. Doorgaans is tijdens het weekend en tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends de goedkoopste periode. Kan je het verbruik niet verschuiven naar ’s nachts, dan is tussen 13 en 17u in de namiddag meestal de beste periode. Richting de winterperiode nemen dynamische prijzen en hun volatiliteit doorgaans toe, omwille van een lagere productie van hernieuwbare energie. Dat maakt het dus nog belangrijker om jouw verbruik slim aan te sturen. Slimme applicaties als FlexiO stemmen het verbruik automatisch af op de momenten met het laagste energieverbruik. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Belgische gezinnen blijven, net zoals de vorige jaren, een hogere gas- en elektriciteitsfactuur betalen in vergelijking me…

Almaar meer gezinnen ruilen het systeem met voorschot- en slotfactuur in voor een maandelijkse afrekening. Die optie is va…

Zou het Shell worden of toch eerder Rabobank? De geruchtenmolen draaide wekenlang op volle toeren, maar de Nederlandse energieleve…

De energieprijzen blijven dalen. Dat blijkt uit de januaritarieven die de energieleveranciers voor nieuwe klanten afficher…