
Negatieve stroomprijzen wijzen op nood aan meer vraagflexibiliteit
Afgelopen weekend zakten de elektriciteitsprijzen onder nul. Dit kwam door minder verbruik en veel wind, wat zorgde voor een overaanbod aan windenergie. Dat was goed nieuws voor consumenten met een dynamisch energiecontract. Daarnaast wijzen de negatieve prijzen ook op de noodzaak van meer vraagflexibiliteit.
Wie een dynamisch energiecontract heeft, kreeg afgelopen weekend geld om stroom te verbruiken. Vanaf één uur in de nacht van zaterdag op zondag tot drie uur zondagmiddag was de stroomprijs negatief. Vanaf negen uur zondagavond dook de elektriciteitsprijs opnieuw onder nul.
Onevenwicht
De negatieve stroomprijzen zijn een gevolg van een overaanbod aan elektriciteit. Dankzij storm Pia werd er veel windenergie geproduceerd, terwijl er door het kerstweekend ook heel wat minder elektriciteitsverbruik was. Omdat producenten toch van hun stroom af willen, betalen ze gebruikers om stroom te verbruiken. Dit geldt alleen voor mensen met een dynamisch energiecontract waarbij de elektriciteitsprijs elk uur wijzigt en aan de marktprijs is gekoppeld. Klanten met een traditioneel energiecontract merken niets van die prijsschommelingen op korte termijn.
Vraagflexibiliteit
Volgens Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE, de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen, zijn de negatieve prijzen een belangrijk signaal van de markt over het onevenwicht tussen vraag en aanbod. “Om dat evenwicht te herstellen, is er meer vraagflexibiliteit nodig.” Hiervoor zijn de dynamische contracten belangrijk. “Ze geven een sterke prikkel om meer te verbruiken. Hoe meer dynamische contracten, elektrische voertuigen, warmtepompboilers en (thuis)batterijen, hoe sneller de negatieve prijzen verdwijnen.” Maar wie een overschot heeft aan zonne-energie en een dynamisch contract bezit, moet betalen voor het terugleveren aan het net. [cta_box]
Meer lezen op onze blog

Om jou te helpen er de beste energieleverancier uit te kiezen, stellen wij je de extra services voor die de verschillende energiel…

Een stroomverlies kan je honderden euro's kosten en is slecht voor het milieu. Hoe je een stroomverlies kan opsporen en oplossen, …

Thuiswerk: de ene is fan, de andere niet. In elk geval heb je als telewerker bijkomende elektriciteits- en verwarmingskosten, die …

Octa+ introduceert vanaf 3 mei een dynamisch energietarief. Het is daarmee na Engie de tweede speler die zo’n contractform…