
Meer dan half miljoen gezinnen kan energiefactuur niet betalen
550.000 gezinnen vroegen sinds het begin van de coronacrisis betalingsuitstel of een afbetalingplan aan bij hun energieleverancier. Dat blijkt uit een bevraging door Febeg, de sectorfederatie van energiebedrijven, waarvan De Tijd de resultaten onlangs kon inkijken.
Soepelere aanpak energieleveranciers
‘Uitstel van betaling was er altijd al, maar de leveranciers zijn daar sinds corona soepeler mee omgesprongen’, verduidelijkt Marc Van den Bosch, de algemeen directeur van Febeg. ‘Iedereen beseft dat het beter is de factuur met wat vertraging alsnog te kunnen innen, dan dat finaal niets meer wordt afbetaald. Daarom zijn veel afbetaalplannen of uitstel van betaling toegestaan.’
Lager voorschotbedrag
Opvallend is dat 1,2 miljoen gezinnen vroegen hun maandelijks voorschot op de energiefactuur te verlagen, terwijl door het vele thuiswerk het verbruik van de gezinnen net is toegenomen. De Tijd leidt daaruit af dat gezinnen met een lager voorschot mogelijk anticiperen op de gedaalde energieprijzen sinds corona. Het verlagen van de energieprijs gaat evenwel ook gepaard met het risico op een hogere eindfactuur.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Veel eigenaars van zonnepanelen willen nog zo lang mogelijk gebruikmaken van de analoge energiemeter met terugdraaiende te…

Donderdag steeg de maximumprijs voor benzine 95 tot 1,784 euro per liter. Dat is meteen het hoogste niveau in vijf maanden…

Netbeheerder Fluvius verstuurt volgende week de eerste uitnodigingen naar klanten met zonnepanelen die nog geen digitale meter heb…

De energiekorting van 196 euro wordt verlengd tot eind maart 2023. Gezinnen zullen dus ook de eerste drie maanden van volgend jaar…