
Lager capaciteitstarief door toestellen met startuitstel: niet brandveilig
Het capaciteitstarief – de nieuwe berekeningswijze voor een deel van de netkosten – moedigt gezinnen aan om hun energieverbruik te spreiden. Huishoudtoestellen met startuitstel bieden daartoe de mogelijkheid. Maar is het wel veilig om apparaten te laten werken wanneer je uithuizig bent? Mijnenergie.be zocht het uit.
Vanaf 1 januari 2023 treedt het capaciteitstarief in werking. Een deel van de netkosten wordt dan aangerekend op basis van het piekverbruik. Hoe meer toestellen je synchroon inschakelt, hoe hoger het piekverbruik en hoe hoger de netkosten. Om het verbruik te spreiden, kan je toestellen zoals de wasmachine, vaatwas of droogkast via een timer overdag inschakelen wanneer je uit werken bent.
Timer niet brandveilig
Dat blijkt vanuit brandveiligheidsperspectief echter geen goede zet. Steven Vermeulen, woordvoerder bij de dienst brandpreventie van het FOD Binnenlandse Zaken verduidelijkt: “Het is belangrijk om geen aangeschakelde toestellen onbeheerd achter te laten. Je activeert ze beter niet wanneer er niemand aanwezig is om oververhitting, rookontwikkeling of brand vast te stellen. Dat geldt zowel voor toestellen die door de bewoner zelf manueel geactiveerd zijn als voor toestellen die je automatisch vanop afstand inschakelt.”
Brand door koffiezetapparaat
Volgens Steven Vermeulen is het eerder uitzonderlijk dat brand ontstaat door het gebruik van een timer. “Maar het gebeurt wel. Zo zijn er situaties gekend waarbij een koffiezetapparaat automatisch in werking trad zonder dat er water in het toestel aanwezig was, waardoor er brand is ontstaan. In ieder geval zal de grootte van de schade bij woningbranden toenemen als toestellen werken wanneer er niemand tijdig kan ingrijpen.”
Wat zegt de brandverzekering?
Moet je vrezen dat de brandverzekering niet tussenkomt bij een brand of kortuitsluiting wanneer alle bewoners afwezig zijn? “Dat is niet het geval”, verduidelijkt Peter Wiels van verzekeringskoepel Assuralia. “Het is niet omdat je niet thuis was op het ogenblik dat je toestellen werkte dat de verzekering niet zou tussenkomen. Bij brand zal de woningverzekering de schade vergoeden. Algemeen kan je stellen dat alleen bij een grove fout en bij opzet je complicaties kan verwachten met de verzekering.” Benieuwd welke invloed de invoering van het capaciteitstarief op je energiefactuur heeft? Via onze widget bereken je eenvoudig of je meer of minder betaalt. Bereken vlot het capaciteitstarief voor je energiefactuur. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Een tweetal keer per jaar je diepvriezer volledig reinigen is een goed idee. Door je diepvries regelmatig te ontdooien, bl…

Van de veertien energieleveranciers rekenen er maar liefst tien kosten voor energiedelen aan. Bolt Energie voegde zich begin janua…

Beschik je al over een digitale meter? Zo ja, dan kan je distributienetbeheerder de meterstand vanop afstand opnemen. Heb je nog e…

Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor…