
Hoe reken je de prijs van hernieuwbare energie door in de verkoopwaarde van een woning?
Tachtig procent van de Belgen vindt duurzaamheid een belangrijk criterium bij de keuze voor een woning. Dat blijkt uit onderzoek van BNP Paribas Fortis. Als verkoper hoop je dan ook dat zonnepanelen, een warmtepomp of thuisbatterij de verkoopwaarde opkrikken. Maar hoe reken je die investeringen door? En loont het om zonnepanelen te plaatsen op een woning die je binnenkort wil verkopen? Mijnenergie.be vroeg het aan Johan Krijgsman, CEO bij vastgoedspecialist ERA.
BNP Paribas Fortis liet het onderzoek uitvoeren door studiebureau Profacts. Daaruit blijkt dat 88 procent van de Belgen stelt dat de aanwezigheid van zonnepanelen de duurzaamheid bepaalt. “Om te bepalen in hoeverre je de waarde ervan in de verkoopprijs kunt doorrekenen, bestaat geen eenduidig antwoord”, legt Johan Krijgsman uit. “De verkoopwaarde is een som van vele elementen: de ligging, de grondwaarde, de oppervlakte … De impact van hernieuwbare energie op de vraagprijs zal groter zijn bij het ene dan het andere pand. Dat geldt bijvoorbeeld eveneens voor de aanwezigheid van een zwembad.”
Auto met opties
Je kunt de verkoopwaarde van een woning volgens Johan Krijgsman ook niet zomaar als het resultaat van de som der delen. “Vergelijk het met een auto met opties. Wanneer je bij de aankoop van een nieuwe wagen zelf die opties kiest, dan betaal je er de integrale prijs voor. Op de tweedehandsmarkt beschouwt de koper die opties misschien als minder noodzakelijk. Hij zal er bijgevolg niet de volle pot voor neertellen.” Toch valt de impact van hernieuwbare energie op de verkoopwaarde volgens de expert niet te onderschatten. “Duurzaamheid geldt als een belangrijk verkoopargument. Huizen met een gunstige EPC-waarde liggen beter in de markt en dat vertaalt zich ook in een hogere prijs. We duiden die energieopbrengst vaak in de verkoopfiches van onze panden. Bovendien bevinden zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen en andere technieken zich doorgaans in goed onderhouden woningen.”
Langetermijninvestering
Johan Krijgsman merkt dat de consument hernieuwbare energie vooral als een langetermijninvestering beschouwt. “Het lijkt me niet aangewezen om zonnepanelen te plaatsen in een woning die je binnen enkele maanden wil verkopen. Die meerwaarde zal je er niet uithalen. Wie over enkele jaren een verhuis plant, kan dat zeker wel overwegen. De combinatie van een energiebesparing gedurende de jaren dat je er nog woont en de hoger verkoopwaarde zullen dan in veel gevallen wel rendabel blijken.” Wat met verhuur? De vastgoedspecialist merkt dat de motivatie voor energiezuinige renovaties op de verhuurmarkt lager ligt. “De renovatieverplichting voor residentiële gebouwen zorgt voor een dwingend karakter.” Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Voor alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met EPC-label E of F, is renovatie tot label D of beter verplicht, binnen vijf jaar na aankoop. Gebeurt dat niet, dan is het niet toegelaten het pand te verhuren. “Zonder die renovatieverplichting investeren weinig verhuurders in zonnepanelen of andere technieken, aangezien ze er de opbrengst zelf niet voor incasseren. De huurder zal er ook niet meteen een veel hogere huursom voor neertellen. Het zou misschien handig zijn om een systeem te introduceren, waarbij de verhuurder aan de hand van de meetgegevens van de digitale meter concreet kan aantonen hoeveel de huurder bespaart door de plaatsing van de zonnepanelen. Die informatie zou dan de onderhandelingen mee kunnen bepalen.” [cta_box color=”dark”]
Meer lezen op onze blog
Binnenkort bundelt de grootste energievergelijker van Vlaanderen, Mijnenergie.be, zijn krachten met Energie-Vergelijker.be. De twe…

Een verplichte elektrische warmtepomp vanaf 2026 in nieuwbouwwoningen én een stimulans om een warmtepomp te installeren in…

Elektrische voertuigen duiken nadrukkelijk op in het straatbeeld. Wie zijn wagen wil opladen, beschikt over verschillende …

Marktonderzoeksbureaus melden een sterke prijsdaling voor zonnepanelen ten gevolge van een overaanbod. De…