
Gasprijs duikt onder grens van 100 euro per megawattuur
De groothandelsprijzen voor aardgas blijven in dalende lijn. Vandaag kost één megawattuur aardgas op de richtinggevende Nederlandse TTF-beurs 98 euro. Eind augustus bedroeg die prijs nog 345 euro. Ook de stroomprijzen zakten de voorbije dagen fors. Wat zijn de oorzaken en hoe word je dat zelf gewaar op jouw energiefactuur?
Het is al van juni geleden dat de aardgasprijzen nog onder de grens van 100 euro per megawattuur doken. Na de stevige daling van de voorbije weken, gaat de marktprijs vandaag opnieuw met ruim 7% naar beneden. Die evolutie valt toe te schrijven aan twee belangrijke factoren. De gunstige temperaturen verlagen de behoefte aan verwarming en zorgen ervoor dat de gasvoorraden minder snel afnemen. Daarnaast zorgt ook het Europese akkoord rond de maximumprijs voor aardgas voor een afkoeling van de groothandelsmarkt.
Stroom helft goedkoper dan vorige week
Na de uitzonderlijk hoge prijzen van de voorbije week, zorgt het warmere weer ook voor een kentering op de elektriciteitsmarkt. De CO2-emissieprijzen namen eveneens licht af, terwijl de Franse nucleaire productie langzaam verhoogt. De Belpex-beurs, waar producenten en leveranciers energie voor de volgende dag verhandelen, piekte vorige week nog tot 467 euro per megawattuur. De voorbije dagen zakte die index ruim de helft, tot 218 euro per megawattuur.
Betaal je meteen minder?
Je wordt het effect van die prijsfluctuaties niet meteen gewaar, aangezien de energieleverancier de prijzen van variabele contracten op het einde van de maand of het kwartaal aanpast. Bij een maandelijkse indexering zal jouw factuur sneller dalen. Jouw voorschot blijft evenwel ongewijzigd, waardoor het effect van die prijsfluctuaties pas echt tot uiting komt op jouw jaarafrekening. Wie over een vast tarief beschikt, betaalt een heel jaar dezelfde prijs.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Een overgrote meerderheid van de gezinnen kiest dezelfde leverancier voor aardgas en elektriciteit. Maar zo lopen ze mogel…

Het einde van het sociaal energietarief nadert voor meer dan 400.000 gezinnen met rasse schreden. Vanaf 1 juli vallen zij …

In de winter kan ons energieverbruik flink stijgen. Logisch: de verwarming staat meer op, de lichten gaan sneller aan. Meer lezen

De federale regering verbiedt het optrekken van de voorschotfactuur zonder toestemming van de klant. Ze reageert daarmee o…