
Energieprijzen sterk gestegen: hoe komt dat?
De voorbije maanden gingen de energieprijzen stevig de hoogte in. Tussen mei 2020 en maart 2021 is de elektriciteitsprijs met 10,48% gestegen, voor aardgas gaat het zelfs om een stijging van 35,32%. Wat verklaart die ongunstige evolutie en wat betekent ze voor onze portemonnee?
Op tien maanden tijd steeg de elektriciteitsprijs voor een Antwerps gezin met een gemiddeld verbruik met 87,40 euro. De aardgasprijs dikte zelfs aan met 269,37 euro. Waar de energieprijzen in de lente van 2020 fors daalden, zien we nu dus net de omgekeerde beweging.
Die daling van de energieprijzen viel vorig jaar toe te schrijven aan de teruggeschroefde bedrijfsactiviteiten tijdens de eerste lockdownperiode, in combinatie met de gunstige weersomstandigheden voor hernieuwbare energie. Nu voltrekt zich net het omgekeerde scenario: de meeste bedrijven opereren op volle kracht, terwijl we een minder zonnig voorjaar meemaken en de koude temperaturen gepaard gaan met een grotere energievraag.
Schommelende energieprijzen zijn niet uitzonderlijk
Prijsfluctuaties zijn eigen aan de energieprijzen. Vooral de gasprijzen zijn onderhevig aan de grillen van het klimaat, de economische ontwikkelingen en mondiale energievoorraden. Ondanks de stevige opwaartse curve van de voorbije maanden ligt het prijsniveau van vandaag nog altijd lager dan dat van maart 2019. Er is dus zeker niet meteen reden tot paniek.
Hoe hard je de prijsontwikkelingen in je portemonnee voelt, hangt vooral af van het type energiecontract en het tijdstip waarop je dat hebt afgesloten. Bij contracten met een variabele prijs stelt de energieleverancier de prijzen op regelmatige basis automatisch bij. Wie vorig jaar een contract met vaste prijs voor langere duur afsloot, blijft dan weer van het toenmalige prijsaanbod genieten. Loopt je contract binnenkort ten einde, dan is de kans wel reëel dat je bij een verlenging een stevige duit meer betaalt.
Beperkte impact dankzij prijsvergelijkers
Om je zo weinig mogelijk bloot te stellen aan de gestegen energieprijzen, bieden energievergelijkers een oplossing. Bij een simulatie die we 29 april via Mijnenergie.be uitvoerden, kostte het goedkoopste elektriciteitscontract bij een gemiddeld verbruik 726,89 euro, terwijl je bij de duurste leverancier 990,09 euro moest ophoesten.
Het effect op de aardgasfactuur bleek nog ingrijpender. Tussen het goedkoopste en het duurste contract op de markt gaapte zelfs een kloof van meer dan 450 euro. Wie zowel zijn elektriciteits- als aardgasfactuur naast het marktaanbod legt, kan dus meer dan 700 euro besparen.
Tip: Ga hier na of je huidige energiecontract wel het goedkoopste is!
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Als consument ben je vrij om je elektriciteit en aardgas af te nemen bij telkens een andere energieleverancier. In de praktijk zij…

Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevo…

Op 27 mei 2021 keurde de Belgische Kamer een wetsvoorstel goed dat de impliciete verlenging van slapende contracten verbiedt vanaf…

De goedkoopste energieleverancier in België vinden: is dat niet wat iedereen wil? De slimme consument is voortdurend op zoek naar …