Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Drie tips voor een ecologische kerst

Drie tips voor een ecologische kerst

  • 29 oktober 2020
  • |
  • Laatste update op 29 oktober 2020
  • |
  • 5 min.

Wie aan de eindejaarsfeesten denkt, denkt onvermijdelijk aan overconsumptie. Maar misschien kan het ook anders. Wij verzamelden enkele tips voor duurzame en ecologische feestdagen, die geen afbreuk doen aan de magie van kerst.

December is traditiegetrouw een maand waarin je energie-uitgaven alle records breken. Door het koudere weer en de kortere dagen gaan je energierekeningen al snel de hoogte in. Tijdens de eindejaarsfeesten nemen die kosten nog toe. Toch is het mogelijk om Kerstmis en Nieuwjaar op een aangename én milieuvriendelijke manier te vieren zonder overdreven energiekosten

1. Kies je boom zorgvuldig uit

Kerstmis is niet compleet zonder kerstboom. Maar kies je best voor een kunstboom of een natuurlijke spar? En zijn er alternatieve manieren om sfeer te creëren in huis?

Echte boom of kunstboom?

Het voordeel van een kunstboom is dat je hem elk jaar opnieuw kan gebruiken. Het nadeel is dat hij voornamelijk van plastic is gemaakt, wat niet ideaal is voor het milieu.

We raden je aan om voor een natuurlijke boom te kiezen. Is het een kleine en lokaal gekweekte boom? Des te beter voor je portemonnee, én voor de planeet!

  • De prijs is lager omdat de boom minder tijd nodig heeft om te groeien. 
  • Je beperkt de klimaatimpact van het transport. 
  • Je steunt de lokale economie. 

Wist je dat je een natuurlijke kerstboom na de feestdagen kan laten recycleren? Breng hem bijvoorbeeld naar een inzamelpunt om hem tot compost te laten versnipperen of in stukken te laten zagen om er brandhout van te maken. 

Zelfgemaakte boom uit recyclagemateriaal

Nog ecologischer, én origineler, is het om je eigen milieuvriendelijke kerstboom te maken met gerecycleerd materiaal. Je hebt vast vanalles in huis dat kan dienen: hout uit de tuin, lapjes stof, karton of zelfs petflessen. Knutselpret gegarandeerd!

Kerstlichtjes aan de muur vastpinnen in de vorm van een kerstboom, of ze draperen over boeken die je tot een kerstboom stapelt, is ook een mogelijkheid. Laat je fantasie de vrije loop!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

Zuinige kerstverlichting om je boom te versieren

Wie kerstboom zegt, zegt kerstverlichting. Om je energieverbruik te beperken, kies je best voor ledverlichting.

Led-lampen verbruiken een pak minder energie dan klassieke lampen en zijn dus milieuvriendelijker. Ze brengen trouwens evenveel sfeer. Bezuinig maximaal door je kerstverlichting uit te schakelen wanneer je slaapt of niet thuis bent.

Noël écologique - guirlande LED
Zoveel kost verbruik kerstverlichting bij huidige hoge energieprijzen

Meer lezen

Zoveel kost verbruik kerstverlichting bij huidige hoge energieprijzen

2. Bereid een feestmaaltijd zonder verspilling 

Een ecologische kerst vraagt ook in de keuken de juiste keuzes. Volg de tips hieronder om je feestmaaltijden milieuvriendelijker te bereiden: 

Kies seizoensproducten

Kies seizoensproducten in plaats van exotische groenten en fruit. Zo beperk je voedseltransport uit alle hoeken van de wereld en verklein je je ecologische voetafdruk. 

Vermijd wegwerpservies

Zelfs al bespaar je er een berg afwas mee, wegwerpservies is uiterst nefast voor het milieu. Samen afwassen, levert trouwens vaak leuke gesprekken op. Als je een vaatwasser hebt, gebruik je die best. Makkelijk, én je verbruikt er minder water mee.

Plan je menu op voorhand

Door een deel van je ingrediënten vooraf al klaar te maken, hoef je niet te veel gas of elektriciteit tegelijkertijd te gebruiken. Zo vermijd je hoge verbruikspieken. Verder helpt een weldoordachte planning in de keuken je om niet nodeloos apparaten te gebruiken.

Beperk je elektriciteitsverbruik

Gebruik zo veel mogelijk mechanisch in plaats van elektrisch keukengerei. Kies bijvoorbeeld voor een dunschiller, mandoline, rasp of manuele garde.

Kook zo zuinig mogelijk

Optimaliseer de bereiding van je gerechten aan de hand van deze simpele tips:

  • Gebruik pannen en potten met een dikke bodem. Deze slaan de warmte beter op.
  • Neem warm water om te koken en plaats een deksel op je potten om de kooktijd te verkorten.
  • Kook meerdere ingrediënten in eenzelfde pot of samen in de oven. Een timer kan je helpen om verschillende gaartijden te respecteren.
  • Een elektrische kookplaat kan je enkele minuten vooraf uitschakelen aangezien die nog een tijd warm blijft.
  • Ontdooi bevroren voeding een paar uur voordat je gaat koken. 
7 tips om energie te besparen in de keuken

Meer lezen

7 tips om energie te besparen in de keuken

3. Schakel over naar een groenere energieleverancier 

Wil je nog meer doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Dan raden we je aan om eens te kijken naar energieleveranciers die groene energie hoog in het vaandel dragen. Om je te helpen de juiste keuze te maken, ontwikkelde Mijnenergie.be een vergelijkingstool waarmee je die parameter kan selecteren om het geknipte energiecontract te vinden. Zo profiteer je van schone energie tegen de beste prijs! 

Noël écologique - contrat d'énergie chez un fournisseur vert

Heb je vragen? Neem gerust contact op met onze adviseurs. Bel hen of stuur een mailtje naar info@mijnenergie.be.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Elektriciteitsverbruik -3,3% in 2022
Verbruik en advies
Elektriciteitsverbruik -3,3% in 2022

Het elektriciteitsverbruik daalde in 2022 met 3,3% ten opzichte van 2021. Door de hoge energieprijzen verminderen consumenten hun …

Meer lezen
Energieleveranciers ondertekenen coronacharter met overheid
Energiemarkt
Energieleveranciers ondertekenen coronacharter met overheid

De energieleveranciers ondersteunen wie getroffen is door de economische gevolgen van de coronacrisis. Ze legden de afspra…

Meer lezen
Laat je niet vangen door huis-aan-huisverkopers energiecontracten
Prijzen en facturen
Laat je niet vangen door huis-aan-huisverkopers energiecontracten

‘De Inspecteur’ van Radio 2 stelt vast dat energieleveranciers ook in coronatijden hun contracten aan huis proberen te slijten. De…

Meer lezen
Russisch lng-gas in Zeebrugge zit minister Van der Straeten dwars
Energiemarkt
Russisch lng-gas in Zeebrugge zit minister Van der Straeten dwars

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) hekelt de overslag van Russisch vloeibaar aardgas (lng) in Zeebrugge. Maar ze …

Meer lezen