
Dynamische energiecontracten: kans op hogere energiefactuur
Een dynamisch energiecontract leidt mogelijk tot hogere prijzen. “Als een consument zijn verbruik niet aanpast, zal hij waarschijnlijk nog te veel stroom afnemen tijdens de piekuren, wanneer de prijzen het hoogst zijn”, meent de federale energieregulator CREG.
Op de elektriciteitsmarkt zijn er onlangs nieuwe contracttypes voor gezinnen en kmo’s geïntroduceerd: contracten met een dynamische prijs. Bij die nieuwe tariefformule schommelt de energieprijs in functie van de prijzen op de Belgische elektriciteitsbeurs. Ze onderscheiden zich dus van vaste prijscontracten waarvan de prijs niet verandert tijdens de looptijd van het contract.
15% duurder bij ongewijzigde gewoontes
Hoewel de CREG voorstander is van een progressieve integratie van dergelijke contracten in het kader van de energietransitie, waarschuwt ze de verbruikers voor een mogelijk te hoog oplopende factuur. Uit simulaties van de federale energieregulator op basis van historische gegevens van de afgelopen vijf jaren blijkt dat voor contracten met een dynamische prijs, de kost van de energiecomponent – goed voor 25% van de energiefactuur – met 15 % zou kunnen stijgen voor een gezin dat op een klassieke manier elektriciteit verbruikt.
Wie over een contract met een dynamische prijs beschikt, dient regelmatig de prijzen per uur te raadplegen. Daarnaast moet de eigenaar het verbruik van energieverslindende toestellen plannen tijdens uren met lage prijzen.
Wanneer is een dynamisch energiecontract wel interessant?
Contracten met dynamische prijzen zijn (alleen) interessant wanneer een gezin/kmo zonder zonnepanelen zeer energieverslindende toestellen heeft. Onder die noemer vallen een warmtepomp, een boiler, een laadstation voor een elektrische auto, … Daarnaast moeten de gezinnen/kmo’s erin slagen om die te laten werken op momenten met lage prijzen.
“Voor gezinnen die niet beschikken over dergelijke toestellen is een dynamisch contract meestal niet interessant. Het elektriciteitsverbruik voor dagelijkse activiteiten (koken, verlichting, enz.) kan de consument immers niet gemakkelijk uitstellen”, aldus de CREG.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Niemand betaalt graag te veel, en al zeker niet voor energie. Als je een energiecontract afsluit, heb je waarschijnlijk ook de ver…

De energieleveranciers kondigen bij aanvang van elke maand hun nieuwe tarieven aan. Na een lange neerwaartse spiraal stijg…

In heel België blijven de energieprijzen in 2025 stijgen. Wat betekent dat voor je energiefacturen? En welk contract kies je best …

De federale overheid lanceerde verschillende steunmaatregelen om de energiefactuur van de huishoudens te verlichten. Ze om…