Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Je huis wordt steeds slimmer dankzij domotica

Je huis wordt steeds slimmer dankzij domotica

  • |
  • 24 juni 2019
  • |
  • Laatste update op 18 maart 2025
  • |
  • 4 min.

Onder een ‘slim huis’ of ‘smart home’ verstaan we een woning waar alle elektrische apparaten, verlichting, verwarming etc. geprogrammeerd en vanop afstand bestuurd worden, of zelfs volledig geautomatiseerd zijn. Wat jaren geleden nog als futuristisch aanzien werd, is intussen steeds normaler en populairder. Waarom en voor wie?

Wat zijn de voordelen van een smart home uitgerust met domotica?

Door apparaten in huis te laten communiceren via het netwerk en ze dus in ‘smart home’ modus te zetten, kan je:

  • het verbruik van je apparaten in de gaten houden; je kan het zelfs in real time volgen;
  • je energieverbruik verlagen: je krijgt een overzicht van je gas- en elektriciteitsverbruik en kan bij bepaalde types domotica zelfs je waterverbruik bijhouden of van lekken op de hoogte blijven. Je kan zelfs vanop afstand elektrische apparaten uitzetten, mocht je dat vergeten zijn bij vertrek;
  • besparen op je gas- of elektriciteitsfactuur dankzij bovenstaande voordelen;
  • doordacht en duurzaam met energie omspringen en dus je steentje bijdragen tot een beter milieu;
  • je dagelijkse comfort verbeteren: van het instellen van apparaten tot het regelen van de temperatuur of het automatiseren van je luikjes… de technologie is er voor jouw comfort. Een serieuze vooruitgang, met name voor ouderen of mensen met een beperking;
  • je woning veiliger maken: een CO-melder, een rookmelder of bewegingssensor kunnen aangesloten worden om je op de hoogte te brengen van eventuele gevaren in huis. Ben je even niet aanwezig of op vakantie, dan is het mogelijk om je verlichting en andere apparaten zo te programmeren dat het lijkt alsof er wel iemand thuis is.

Zo kan het ‘Internet of Things’ onze manier van wonen en zelfs leven veranderen. Na de ‘NWoW’ (new ways of working) kunnen we dus gerust ook spreken over de ‘NWoL’ (New Ways of Living).

Hoe werkt een huis dat aangesloten is op domotica?

In een smart home kan jij apparaten programmeren en laten communiceren met elkaar, met de bewoners en/of met een geautomatiseerd besturingssysteem. Dat noemden we in eerste instantie ‘domotica’. Met de alomtegenwoordigheid van het ‘Internet of Things’ en de artificiële intelligentie spreken we nu vaker van een ‘smart home’.

De verschillende aangesloten apparaten krijgen signalen van bijvoorbeeld afstandsbedieningen, je laptop of apps op je tablet of smartphone. Die signalen kan je bedienen in huis, maar ook in de tuin of zelfs vanop grotere afstand. Dankzij sommige geïntegreerde zenders kan je de verlichting aan- en uitschakelen of de intensiteit ervan regelen door simpelweg met je vingers te knippen. Luidsprekers reageren dan weer op stemgeluid. Denk maar aan Amazon Alexa of Google Nest.

Die aangesloten oplossingen werken soms via de kabel -met name de eerste generatie intelligente oplossingen- maar vaker zelfs draadloos. Zulke apps kennen we allemaal wel. Denk maar aan radiostralen, infraroodstralen, het ethernet, BUS, ZigBee of wifi.

Helemaal weg van domotica of eerder sceptisch?

1 Belg op 5 zou al één of meerdere slimme apparaten hebben, waarvan de meest populaire audiovisuele systemen zijn (audioboxen, aangesloten tv-apparaten,…), alarmsystemen, slimme thermostaten en verlichting [1]. Millenials en generatie Y (25 tot 39 jaar) zouden het meest geneigd zijn te investeren in domotica [2]. Eigenaars die nog weigerachtig staan t.o.v. slimme technologie hebben daar doorgaans volgende redenen voor: de kost of de complexiteit van de installatie, angst voor hackers of elektromagnetische straling of de betrouwbaarheid wat betreft gegevens en beelden die domotica opslaan.

In elk geval doe je er goed aan een aantal best practices in gedachten te houden: pas regelmatig je paswoorden aan, beveilig je wifi en update op geregelde tijdstippen je systeem. Geef ten slotte de voorkeur aan producten met certificering en schakel je domotica uit wanneer je ze niet nodig hebt of wanneer je slaapt. Je huis mag dan wel slim zijn, uiteindelijk heb jij als eigenaar de touwtjes in handen door de instellingen te regelen volgens jouw wensen.

Om je huis en je apparaten te doen werken, moet je ze natuurlijk van stroom voorzien. Hoewel je het verbruik van heel wat slimme apparaten kan optimaliseren, zullen ze onvermijdelijk je elektriciteitsverbruik doen toenemen. Zodra je dus geïnvesteerd hebt in op afstand bedienbare rolluiken of jaloezieën of een sproei-installatie die automatisch in werking treedt, is het raadzaam om energieleveranciers te vergelijken. Door het meest voordelige tarief te vinden, kan je immers zoveel mogelijk besparen op je toegenomen verbruik. Laat je daarvoor gerust bijstaan door onze energie-adviseurs. Stuur een mailtje naar info@Mijnenergie.be om informatie te ontvangen over de scherpste gas- en elektriciteitsprijzen in de markt.

Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!

Op Mijnenergie.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.

[1] Onderzoek uitgevoerd door het onafhankelijk agentschap iVOX op verzoek van verwarmingsspecialist Remeha in 2018
[2] Onderzoek Wakefield Research uit 2017 (in het Engels)

hanna.deweirdt
Authorhanna.deweirdt

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?
Technologie en milieu
Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?

Komen er naast zonnepanelen binnenkort ook regenpanelen op ons dak te liggen? Misschien wel, als het van Chinese wetenscha…

Meer lezen
Van arm naar rijk aardgas: wanneer is jouw woning aan de beurt en wat is de impact?
Energiemarkt
Van arm naar rijk aardgas: wanneer is jouw woning aan de beurt en wat is de impact?

De voorbije zomer schakelde een groot deel van Antwerpen over van arm naar rijk aardgas. Dat had vooral een impact op eige…

Meer lezen
Sloot je in 2023 een vast energiecontract af? Dan kan het nu tot 800 euro goedkoper
Prijzen en facturen
Sloot je in 2023 een vast energiecontract af? Dan kan het nu tot 800 euro goedkoper

Wie vorig jaar een nieuw energiecontract met vast tarief afsloot, betaalt nu naar alle waarschijnlijkheid te veel. Wie swi…

4 min.
Meer lezen
Welke impact heeft het onderhoud van de gasketel op jouw energiefactuur?
Prijzen en facturen
Welke impact heeft het onderhoud van de gasketel op jouw energiefactuur?

Het onderhoud van de verwarmingsketel is wettelijk verplicht omwille van veiligheidsredenen. Maar je haalt er ook zelf voo…

Meer lezen