
CREG wil aantal variabele tariefformules terugschroeven
De federale energieregulator CREG wil komaf maken met de wildgroei van variabele energietarieven. De instantie stelt voor om vanaf 1 januari enkel nog maandelijkse indexeringen toe te laten en dat gedurende twee jaar.
Vandaag gebeurt de indexering van de prijzen op maand- of kwartaalbasis en dat volgens telkens verschillende formules, die bovendien ook nog kunnen gewijzigd worden. “In haar studie betreffende de stijging van de elektriciteits- en gasprijzen in België heeft de CREG vastgesteld – en betreurd – dat de leveranciers een veelvoud aan tariefformules hanteren, wat enerzijds leidt tot een gebrek aan transparantie op de gas- en elektriciteitsmarkt en het anderzijds voor de eindverbruikers steeds moeilijker maakt om aanbiedingen te vergelijken”, stelt de CREG.
Een verplichting om enkel nog maandelijkse indexeringen aan te bieden, heeft volgens de CREG tot gevolg dat het aantal aangeboden producten wordt beperkt – waardoor de markt transparanter/begrijpelijker wordt voor de consument. Het moet ook komaf maken met de zogenaamde gaming, de praktijk waarbij bepaalde leveranciers hun indexeringsformule wijzigen door systematisch de beste ranking bij de prijsvergelijkers na te streven. “Bovendien zal het gebruik van maandelijks aangepaste prijsparameters, zoals hierboven beschreven, ervoor zorgen dat de prijsstelling van de leveranciers rekening houdt met de meest recente en meest representatieve prijsinformatie die beschikbaar is”, luidt het. Het voorstel is nog niet definitief, aangezien er eerst een raadpleging volgt.
Inhoud
Meer lezen op onze blog

De kans is groot dat Vlaanderen dit jaar de kaap van 1.000 extra megawatt aan zonnepanelen bereikt. Daarmee zou het record…

Volgens een analyse van de CREG in mei 2024 betaalt in België bijna één gezin op vijf te veel voor energie. Gemiddeld maar liefst …
Antargaz bouwt zijn activiteiten als energieleverancier in ons land af. Het schrijft die beslissing toe aan de huidige mar…

Energieregulator VREG wil de nettarieven voor energie in grote mate afstemmen op het piekvermogen. Wie zijn verbruik spreidt, beta…