
Coöperatieve energieleveranciers: zo werken ze
De energiemarkt kent naast de bekende namen ook enkele nichespelers. Binnen die categorie springen de coöperatieve energieleveranciers meteen in het oog. Ze investeren in projecten rond hernieuwbare energie en de coöperanten zijn er zowel klant als aandeelhouder. Maar gaat zo’n participatie ook met gunstige energieprijzen gepaard? Mijnenergie.be zocht het uit.
Als coöperant ben je – naar analogie met beursgenoteerde bedrijven – voor een deeltje mede-eigenaar van een energieleverancier. Een belangrijk verschil met de aandelenmarkten is dan weer dat de waarde van coöperatieve aandelen in principe niet wijzigt.
De centen van de coöperanten helpen om projecten voor groene stroom te financieren: van zonnepanelen over windmolens tot waterkrachtcentrales. De coöperant verbruikt in de meeste gevallen de energie die de hernieuwbare bronnen opwekken, al is dat niet altijd verplicht. Die aanpak zorgt ervoor dat de coöperatieve energieleveranciers – volgens de rangschikking van Greenpeace – tot de meest groene energieleveranciers van België horen.
Alle coöperaties samen vertegenwoordigen voorlopig wel maar een beperkt deel van de markt. Ecopower is de grootste speler in Vlaanderen met een marktaandeel van 1,40%.
Wat betekent het voor je portefeuille?
Energie 2030 is de enige coöperatie die het hele land bedient. Je kan er intekenen vanaf een bedrag van 1.000 euro. De coöperanten ontvingen vorig jaar een dividend van 2%. Een simulatie via Mijnenergie.be op 11 februari leert ons dat een Antwerps gezin bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh een stroomfactuur van 855,04 euro betaalt. Qua prijs zit dat ergens pal in het midden van de energiemarkt.
Aspiravi Energy bundelt de coöperatieve energieleveranciers Limburg wind cvba en Aspiravi Samen cvba. Limburg wind cvba keerde vorig jaar aan zijn meer dan 7.000 coöperanten een dividend van 3,75% uit. Voor de 3.500 coöperanten van Aspiravi Samen cvba was een dividend van 3,25% weggelegd. Je betaalt er een jaarlijkse factuur van 872,69 euro.
Ecopower verenigt meer dan 60.000 burgers die groene, Belgische energie produceren. Een Ecopower-aandeel kost 250 euro. Coöperanten ontvingen er vorig jaar een dividend van 2%. Ecopower biedt met 831,16 euro het goedkoopste jaartarief van alle coöperaties op de Vlaamse energiemarkt.
Wase Wind levert – zoals de naam al doet vermoeden – groene stroom aan coöperanten uit het Waasland en de ruime omgeving. De coöperatie slaagde er net als de voorgaande jaren in om een dividend van 5,50% uit te keren. Bij een gemiddeld energieverbruik betaal je een jaarfactuur van 843,75 euro.
Geen prijsbrekers, andere profilering
Als we nu de coöperatieve energieleveranciers vergelijken met het algemene energieaanbod, dan bevinden de elektriciteitsprijzen er zich enkele tientallen euro’s boven het goedkoopste aanbod van 750,15 euro per jaar. Coöperaties profileren zich dan ook niet als échte prijsbrekers, maar proberen je als consument eerder te overtuigen met een participatie in groene investeringen en een aantrekkelijk dividend. Ook goed om te weten: tijden de coronacrisis slaagden de coöperatieve leveranciers erin om hun dividend te handhaven.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

De sociale tarieven voor het eerste kwartaal van 2025 zijn nu beschikbaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal stijgen ze met 10 …

De energiesector zit op vele vlakken ingewikkeld in elkaar. Of het nu gaat om de wettelijke procedure voor de aansluiting van je h…

De brutoprijzen voor elektriciteit zijn in het weekend van 7-8 december 2019 opmerkelijk gezakt, wat op sommige momenten zelf…

De VREG legt een administratieve geldboete en een dwangsom op aan de tien distributienetb…