
Commotie in Nederland omwille van heffing voor zonnepaneleneigenaars: bij deze energieleveranciers betaalt ook Belgische prosument
De Nederlandse energieleverancier Vandebron legt klanten met zonnepanelen een heffing op van gemiddeld 10 tot 20 euro per maand. Dat leidt tot een groot ongenoegen bij veel klanten. Maar bij ons is al veel langer sprake van dergelijke vergoeding. Wanneer en bij welke energieleveranciers betaal je een heffing en hoe hoog loopt die op? mijnenergie.be schept duidelijkheid.
Onbalanskosten
In Nederland geldt nog de zogenaamde salderingsregel voor eigenaars van zonnepanelen. Dat systeem kan je vergelijken met het Belgische regime van de terugdraaiende teller. Net als dat bij ons het geval is, schatten energieleveranciers voor elk uur van de daaropvolgende dag de energiebehoefte in. In werkelijkheid – bijvoorbeeld wanneer er veel meer zonne-energie is dan voorspeld – kunnen die voorspelling en het reële verbruik en injectie sterk uiteen liggen. Dat heet in energiemiddens onbalans. De energieverantwoordelijke moet als balansverantwoordelijke onbalanskosten betalen in geval van afwijkingen.
Factuur doorschuiven
Energiemaatschappijen verrekenen die onbalanskosten in de stroomfactuur van alle klanten. Ook wie niet over zonnepanelen beschikt, betaalt dus mee voor de kosten die gepaard gaan met zonnepanelen. Door de factuur door te schuiven naar eigenaars van zonnepanelen, wil Vandebron de tarifering rechtvaardiger maken. De energieleverancier maakt de hoogte van de heffing afhankelijk van de hoeveelheid energie die je aan het net levert. Dat moet er naar eigen zeggen toe leiden dat de klant alles in het werk stelt om de energie te verbruiken op het moment dat zijn zonnepanelen die opwekken.
In België: enkel bij analoge meter
In België voerde energieleverancier Mega exact een jaar geleden al een vaste heffing in. Die geldt enkel voor eigenaars van zonnepanelen met een analoge, terugdraaiende teller. “Bij klanten met een digitale teller weten wij perfect hoeveel energie ze verbruiken en hoeveel ze op het net zetten. Die wordt telkens aan de geldende tarieven afgerekend, en daar zijn die extra kosten al in verwerkt.” Bij een analoge meter draait de meter gewoon terug en weet de leverancier dus niet hoeveel een prosument exact verbruikt en opwekt”, gaf woordvoerster Elsie van Linthout destijds mee.
Tot 333,90 euro per jaar
Eigenaars van zonnepanelen en een analoge meter betalen bij een doorsnee verbruik en omvormervermogen van 4 kW jaarlijks een vergoeding van 125,99 euro. Nadien voerden ook Octa+, Trevion en TotalEnergies een gelijkaardige heffing in. Bij Octa+ loopt die in een gelijkaardige situatie op tot 333,90 euro.
Energieleverancier | Heffing bij een omvormervermogen van 4 kW |
Mega | 125,99 euro |
TotalEnergies | 222,60 euro |
Octa+ | 333,90 euro |
Trevion | 115,75 euro |
Meer lezen op onze blog

Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of ee…

De coronacrisis bracht grote uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Omdat ontelbare bedrijven stillagen werd er veel m…

De productie van onze zonnepanelen bevindt zich rond deze tijd van het jaar op haar hoogste peil. Prosumenten met een teru…

Een horloge, een keukenweegschaal, het speelgoed van de kinderen of de rookmelder: in elke woning werken nog veel toestell…