
Besparen we dit jaar op onze energiefactuur?
2019 was een behoorlijk kalm jaar op de energiemarkten. Ook voor 2020 ziet het ernaar uit dat we op onze energiefactuur zullen kunnen besparen.
Hoe is de energiefactuur opgebouwd?
Onze energiefactuur is samengesteld uit verschillende elementen. De feitelijke energiekosten bedragen voor elektriciteit slechts een goede 29%, tegenover 52,5% voor gas. Je betaalt daarnaast ook onder meer heffingen en btw. De distributienettarieven zijn de tarieven voor de aanleg en het onderhoud van de netten voor het vervoer van energie, en voor de daarbij geleverde diensten. Je betaalt die via je energieleverancier onrechtstreeks aan de distributienetbeheerder die je streek bedient. De kosten die de netbeheerder heeft binnen een bepaalde regio (zoals investeringen, onderhoud en personeelskosten) kunnen grondig verschillen naargelang het gebied dat de netbeheerder bedient. Dat verklaart meteen de uiteenlopende tarieven. Wie wil besparen op de energiefactuur, doet er sowieso goed aan om regelmatig het aanbod van de energieleveranciers te vergelijken.
Tot honderd euro goedkoper
Het goede nieuws is dat de distributiekosten in elke regio dalen. Een gezin met een doorsnee verbruik (3.500 kWh per jaar) betaalt dit jaar 31 euro minder dan in 2019 voor elektriciteit (-8%). Voor aardgas (23.260 kWh) beperkt de besparing zich tot tien euro (-3%). De daling is het grootst voor inwoners van de Westhoek en de regio’s Fluvius Antwerpen en Limburg. Dit met respectievelijk 101 euro, 78 euro en 62 euro voordeel voor de combinatie van elektriciteit en aardgas. Voor elektriciteit dalen de tarieven al voor het derde jaar op rij, voor gas zien we voor het tweede opeenvolgende jaar een gunstige evolutie.
Het prosumententarief, de bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, daalt in 2020 gemiddeld met meer dan 5%. Hoeveel je juist bespaart op je energiefactuur is opnieuw afhankelijk van je netbeheerder.
Wat met de energieprijs?
De energiekosten zijn het deel van je factuur dat rechtstreeks naar je energieleverancier gaat. De leveranciers bepalen de energiekosten zelf. Ze hangen dus samen met je keuze van energieleverancier. Onder meer de groothandelsprijzen hebben een grote impact op de energiefactuur. 2019 was een vrij rustig jaar op de energiemarkten. In tegenstelling tot 2018 loerde een energietekort niet om de hoek. Integendeel, afgelopen zomer oversteeg het aanbod de vraag, waardoor de meeste gezinnen een lager bedrag betaalden ten opzichte van een jaartje eerder. Voor 2020 blijft het onder meer de vraag hoe het Midden-Oosten reageert op de acties van de Amerikaanse president Donald Trump. Een stijgende olieprijs zorgde in het verleden al vaker voor oplopende energieprijzen.
Een nieuw jaar = nieuwe welkomstkortingen
De concurrentiestrijd tussen de energieleveranciers lijkt zich in 2020 onverminderd verder te zetten. Verschillende aanbieders bieden hun nieuwe klanten een korting tot meer dan 130 euro aan voor elektriciteit en meer dan 200 euro voor aardgas. Net als in 2019 kan de consument die zelf zijn energiecontract met het marktaanbod vergelijkt opnieuw mooie zaakjes doen.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

De voorbije maanden was de trend al duidelijk, maar ook in december bleven de prijzen voor elektriciteit en gas verder dal…

Hoe maakt je leverancier een factuur op die overeenkomt met je werkelijke energieverbruik? Heel simpel. Hij baseert zich op jouw m…

Nu de energieprijzen zijn gedaald, vertegenwoordigen de heffingen en netkosten een groter aandeel van het totale factuurbe…

De gasprijzen blijven dalen. De Nederlandse TTF-gasfuture, die bepalend is voor de prijzen in Europa, bedraagt nog 174,50 …