
Benzine, diesel of elektrisch: wat is nu de goedkoopste brandstof?
De maximumprijs voor diesel flirt al een tijdje met de kaap van 2 euro en ook de benzineprijs blijft hoog. De stroomprijzen liggen dan weer een stuk lager dan een jaar geleden. Mijnenergie.be ging na met welke energie- of brandstofvorm je vandaag de laagste energieprijs betaalt.
Hoeveel jouw wagen verbruikt, hangt af van verschillende factoren. Zo hebben onder meer de rijstijl van de bestuurder, het onderhoud van de wagen en de afgelegde route een grote invloed op de afrekening aan de pomp of laadpaal. Daarnaast is ook het type auto van doorslaggevend belang. Een uit de kluiten gewassen SUV of luxueuze berline verbruikt nu eenmaal meer dan een kleine stadswagen. Voor onze simulatie maken we de vergelijking tussen drie gelijkaardige modellen van Volkswagen: de elektrische ID.3 (accu 58 kWh), de Golf 1.5 TSI op benzine en de Golf 2.0 TDI op diesel. Het spreekt voor zich dat een analyse altijd een momentopname vormt. Voor een vergelijking op langere termijn valt het moeilijk in te schatten hoe de energie- en brandstofprijzen zullen evolueren. Tijdens de energiecrisis lagen de verbruikskosten van een elektrische wagen bij thuisladen bijvoorbeeld een pak hoger dan vandaag.
Energietarieven bepalen kosten thuisladen
De zuinigste versie van de Volkswagen ID3 kent volgens de WLTP-meetmethode een gemiddeld verbruik van 15,2 tot 16,5 kilowattuur (kWh) per 100 kilometer. Voor een eenvoudige vergelijking gaan we uit van 16 kWh per 100 kilometer. Om te weten hoeveel die 100 kilometer jou kost, moeten we naar twee zaken kijken: de huidige stroomtarieven en de manier van laden. Bij thuisladen hangen de verbruikskosten volledig af van de huidige energietarieven. De mediaanprijs voor een variabel, enkelvoudig tarief via Mijnenergie.be bedraagt in Vlaanderen vandaag 35,53 eurocent per kilowattuur. Aan dat tarief kost een ritje van 100 kilometer je 5,69 euro.
Prijs verschilt bij publieke laadpalen
Het aantal publieke laadpalen neemt in ons land aan een snel tempo toe. In totaal stonden er in juni al 37.000 laadpalen in België, waarvan het merendeel in Vlaanderen. Aan die laadpalen betaal je niet overal hetzelfde tarief. Je betaalt meer aan snellaadpalen, maar ook langs snelwegen of in sterk verstedelijkte gebieden. Bespaar door de prijzen van de laadpalen te vergelijken. Dat kan onder meer via de app van Allego. Dit is de grootste aanbieder van openbare laadinfrastructuur in België. De app toont dat een snellaadbeurt aan de E313 in Hasselt 73 eurocent per kilowattuur kost. In het centrum van Edegem betaal je slechts 44 eurocent per kilowattuur. Passen we die tarieven toe op de afstand van honderd kilometer met de elektrische Volkswagen ID.3, dan kom je aan een totale kostprijs van 7,04 euro als je je wagen oplaadt aan een gewoon laadpunt. Snelladen kost je 11,68 euro voor honderd kilometer.
100 kilometer met een verbrandingsmotor
Hoeveel kost een ritje van honderd kilometer in de Volkswagen Golf 1.5 TSI, het equivalent voor de elektrische ID.3? De wagen met een benzinemotor heeft een theoretisch verbruik van 5,3 liter per honderd kilometer. Voor een liter Euro 95 betaal je vandaag september een maximumprijs van 1,7720 euro per liter aan de pomp. Totale kostprijs voor honderd kilometer: 9,39 euro. Het theoretische verbruik per honderd kilometer van de Volkswagen Golf 2.0 TDI ligt op 4,5 liter diesel. Rekening houdend met de huidige maximumprijs voor diesel van 1,9280 euro per liter, bedraagt de totale kostprijs over die afstand 8,77 euro.
Conclusie
De verbruikskosten van een auto met dieselmotor en een elektrische wagen die je thuis oplaadt waren begin dit jaar bijna identiek. Door de gewijzigde brandstof- en stroomprijzen is een thuislaadbeurt vandaag het goedkoopst. Hou hierbij wel rekening dat het om een theoretische vergelijking gaat, waarbij we sommige praktische factoren achterwege laten. De theoretische waarden kunnen dus verschillen van de waarden in de praktijk. Het spreekt voor zich dat eigenaars van zonnepanelen, al dan niet gecombineerd met een thuisbatterij, de kostprijs van een elektrische laadbeurt fors naar beneden kunnen halen. Door het capaciteitstarief heeft ook de manier waarop je laadt een invloed op de eindbalans. Naast het financiële plaatje breng je uiteraard best de aankoopprijs van het voertuig, de fiscaliteit en de ecologische voetafdruk in rekening. Vind snel de goedkoopste energieleverancier via onze vergelijking!
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Meer lezen op onze blog

Energietarieven wijzigen voortdurend. De leverancier die vandaag de laagste prijs aanbiedt, is volgende maand niet noodzak…

De energieleveranciers hengelen opnieuw intensief naar nieuwe klanten. Ze hanteren onder meer welkomstkortingen als handig…

Een horloge, een keukenweegschaal, het speelgoed van de kinderen of de rookmelder: in elke woning werken nog veel toestell…

Groen wil energieleveranciers ertoe verplichten om drie keer per jaar het voorschotbedrag van hun klanten te berekenen en indien n…