Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Alleenstaanden betalen hogere energieprijs: wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?

Alleenstaanden betalen hogere energieprijs: wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?

  • |
  • 12 februari 2024
  • |
  • Laatste update op 21 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Belgische singles en kleine gezinnen betaalden in de eerste jaarhelft van 2023 de hoogste energieprijs van alle EU-landen. Dat blijkt uit cijfers die De Standaard heeft gepubliceerd op basis van data van denktank Bruegel. Maar waarom loopt het kilowattuurtarief voor alleenstaanden hoger op dan bij gezinnen met een hoger verbruik? En kan je als single ook zelf actie ondernemen?

Bruegel baseert zich op data van Eurostat over de eerste jaarhelft van 2023. Belgische singles en kleine gezinnen met een verbruik tussen 1.000 en 2.500 kilowattuur betaalden toen gemiddeld 45,60 eurocent per kilowattuur. Nergens binnen de EU liep de factuur hoger op. Bij een verbruik van een gezin met vier personen en een verbruik tussen 2.500 en 5.000 kilowattuur bedroeg de kilowattuurprijs 43,50 eurocent. Enkel in Nederland betaalde je met 47,50 eurocent een hogere prijs.

7% duurder voor singles

Hoewel de prijzen ondertussen algemeen zijn gedaald, blijft het frappant dat singles een hogere kilowattuurprijs betalen, terwijl ze het met slechts één inkomen moeten stellen. Om hiervoor een oorzaak te vinden, duiken we in de actuele energieprijzen. Een vergelijking op basis van de laagste tarieven via Mijnenergie.be leert ons dat singles en kleine gezinnen bij een verbruik van 2.000 kilowattuur een prijs van 28,13 eurocent per kilowattuur betalen. Bij een groter gezin met een verbruik van 4.000 kilowattuur daalt de prijs bij exact hetzelfde contracttype naar 26,05 eurocent.

Vaste vergoedingen en verbruikskortingen

Wanneer we beide prijscalculaties naast elkaar leggen, vinden we meteen een eerste boosdoener. Ongeacht het verbruik en de gezinsomvang betaalt elk huishouden eenzelfde vaste vergoeding of abonnementsbijdrage. In dit geval gaat het om 63,60 euro. Bij de alleenstaande met een lager verbruik neemt die vergoeding dus een grotere hap uit de totale energiefactuur. Hetzelfde geldt voor het tarief databeheer dat je betaalt voor het uitlezen en het verwerken van de meterstanden door de databeheerder Fluvius. Die bijdrage van 13,95 euro is eveneens gelinkt aan je aansluiting. Iedereen moet die dus ophoesten, zelfs mocht je helemaal niks verbruiken. Wat de kortingen betreft, zien we een gemengd beeld. De korting voor domiciliëring en de eenmalige korting zijn voor iedereen identiek en trekt de factuur in verhouding sterker naar beneden bij huishoudens met een laag verbruik. Daarnaast hanteert de leverancier mogelijk ook een korting op basis van jouw verbruik. Aangezien de single volgens onze simulatie de helft minder verbruikt, zal dat voordeel ook de helft lager liggen.

Wat kan je als single zelf ondernemen?

Hoe lager jouw energieverbruik, hoe groter de invloed van de abonnementskosten. Die vaste vergoeding kan oplopen tot 160 euro per jaar. Daar moet al een zeer lage kilowattuurprijs tegenover staan om dat te compenseren. Wie overstapt naar een nieuwe leverancier, maakt dankbaar gebruik van de welkomstkortingen. Een vaste welkomstkorting oefent voor gezinnen met een klein verbruik een groter effect uit dan een voordeel dat de energieleverancier per verbruikte kilowattuur toekent. Hier vind je een overzicht van alle welkomstkortingen en hun specificiteit. Het komt er dus op aan het beste contract voor jouw concrete situatie te kiezen. Een prijsvergelijker houdt rekening met jouw verbruik en reikt de goedkoopste oplossing aan.

Latifa El Manniti
AuthorLatifa El Manniti

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Blijf je bij een verhuis je energieleverancier beter trouw?
Verhuis
Blijf je bij een verhuis je energieleverancier beter trouw?

Bij een verhuis nemen veel mensen hun energiecontract automatisch mee. Maar is dat wel het meest voordelige? De prijzen op de mark…

2 min.
Meer lezen
Hoe een geschikte energieleverancier kiezen?
Autre
Hoe een geschikte energieleverancier kiezen?

Een geschikte energieleverancier kiezen is geen sinecure. De inzet is immers groot. De  kunst bestaat erin een leverancier te…

4 min.
Meer lezen
Vast of variabel energietarief kiezen?
Prijzen en facturen
Vast of variabel energietarief kiezen?

Je merkte het misschien al: de energieprijzen bevinden zich op een uitzonderlijk laag peil. Het ideale moment om een nieuw energie…

Meer lezen
Kernuitstap in 2025: terugblik op een eindeloze saga
Energiemarkt
Kernuitstap in 2025: terugblik op een eindeloze saga

Van de vele verbintenissen die in 2018 in het Belgisch Interfederaal Energiepact aangegaan zijn, is de kernuitstap tegen 2025 zeke…

8 min.
Meer lezen